Starniri. Pentru o cultura a Invierii

Starniri. Pentru o cultura a Invierii
Preț: 22,00 lei
Disponibilitate: în stoc furnizor - stoc 1
ISBN: 978-973-136-637-1
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 256
Format: 13*20

DESCRIERE

Stârniri. Pentru o cultură a Învierii - Costion Nicolescu

 
Din când în când, arar, s-a întâmplat să bată câte cineva și la ușa mea pentru a întreba și a căpăta răspunsuri. Și, cum nu prea știu să refuz, s-a ajuns la stârnirile cuprinse în această carte, atâtea câte am putut să le recuperez. Despre ce spun ele? Despre multe și mărunte și unele mai puțin mărunte... Despre relația creștinului cu lumea de astăzi; despre cum se face presă creștină; despre credința intelectualilor și cultura clericilor; despre destinul Ortodoxiei; despre cultura țărănească ca o cultură a Crucii și a Învierii; despre cum a fost ea genial pusă în lumină de Horia Bernea la Muzeul Țăranului Român; despre Cruce și despre cruci; despre sărbători și tradiții la români și despre raportarea actuală la ele; despre con-viețuirea prietenoasă cu Hristos și de­spre viețuirea în Biserică; despre îndrăgostire, iubire, prietenie, căsătorie, cu frumusețile și încercările lor; despre așezarea în cultura adevărată, mare; despre valorile creștine și căderea din ele în societatea contemporană; despre condiția etnică și spirituală de a fi român; despre România și despre români; despre iubirea de neam și de­spre iubirea de Patrie; despre oameni frumoși și mari bărbați ai neamului, precum Constantin Brâncoveanu, Ioan Alexandru, părintele Dumitru Stăniloae, Horia Bernea și alții; despre Poezie; despre Frumusețe; despre școală, facultate și serviciul militar; de­spre asceza creștină și firescul ei; despre teritoriul liturgic al Bisericii; despre depășirea încercărilor cu care este presărată viața; despre modele, despre aflarea și necesitatea lor; de­spre artă (inclusiv cea cinematografică) și rolul ei vital pentru omul firesc; și despre altele; și, vai, în mod inevitabil – poate prea mult –, despre mine și despre ale mele. 
Costion Nicolescu 
 
CUPRINS:
 
Introducere
Revista de spritualitate crestina - o experienta estetica sau una religioasa?
Daca credinta unui popor isi pierde din profunzime, nu mai putem vorbi despre existenta unei Biserici solide
Apropierea de Cruce a produs la noi o cultura a Invierii
Despre adevaratul Craciun
Bucuria navalnica a Pastilor
Sub pecetea tainei. Despre iubire si casatorie
Valorile crestine stau, din pacate, din ce in ce mai putin la baza societii romanesti
A fi roman nu mi se pare a fi o chestiune numai de sange, ci, poate, cu precadere, una de duh
Indragostirea si povestile ei
Poezia martiriului brancovenesc - intalnire cu Dumnezeu
Punerea la index si eliminarea din constiinta tinerilor a unor personalitati emblematice ale culturii si istoriei Romaniei
Universul este, de fapt, facut spre comunicare
Spiritul crestin din datinile satului romanesc
Raspunsuri la intrebarile anchetei "Cinema si comunism"

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0204 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.