Probleme de nocivitate in alimentele uzuale

Probleme de nocivitate in alimentele uzuale
Preț: 13,00 lei
Disponibilitate: în stoc furnizor - in stoc
ISBN: 973-141-411-9
Anul publicării: 2012
Pagini: 152

DESCRIERE

Probleme de nocivitate in alimentele uzuale - A.V. Ciurea, Filip Vladimir Edu …omul modern vine azi în contact cu peste 40 mii de substanţe toxice foarte diverse (metale grele, reziduuri de pesticide, antibiotice, hormoni, OMG-uri, materiale plastice, emanaţii de la motoarele vehiculelor, aditivii alimentari (E-urile), arome artificiale, grăsimi artificiale, compuşi din cosmetice, produşi ai activităţii chimico-industriale, câmpuri electromagnetice ş.a.), pe lângă cele generate metabolic în organismul uman. Astfel, sistemul digestiv, ficatul, rinichii, sistemul imunitar sunt suprasolicitate şi de multe ori depăşite, sfârşind prin intoxicaţie generală, blocarea enzimelor şi boală. Mai mult, stilul de viaţă sedentar, consumul de alimente înalt industralizate, nerespecatrea programului de masă şi a obiceiurilor sănătoase de a mânca sfârşesc inevitabil în scurtarea vieţii şi scăderea calităţii ei. CUPRINS: Prefaţă Implicaţiile prezenţei substanţelor nocive in alimente 1.Principiile Agriculturii Ecologice şi siguranţa alimentară 2.Clasificarea substanţelor nocive din alimente 3.Cauzele intoxicaţiilor (toxiinfecţiilor)/ contaminărilor cu substanţe nocive 3.1.Intoxicaţii ce apar în condiţii naturale 3.2.Intoxicaţii ce apar în condiţii create de om 4.Noţiuni utile în toxicologia alimentelor 5.Reziduuri de pesticide în alimente 5.1.Pesticidele în circuitul alimentar 5.2.Reziduurile de insecticide în alimente 5.2.1.Diclor-difenil-tricloretan (DDT) 5.2.2.Insecticide organoclorurate 5.2.3.Insecticide organofosforice 5.2.4.Insecticide carbamice (carbamaţii) 5.3.Reziduuri de ierbicide în alimente 5.4.Reziduuri de fungicide în alimente 6.Reziduuri în alimente provenite din deşeuri industriale 6.1.Introducere 6.2.Dioxinele (TCDD) 6.3.Difenilii policloruraţi (PCB) 7.Metalele grele din alimente 7.1.Plumbul (Pb) din alimente 7.2.Mercurul (Hg) din alimente 7.3.Cadmiul (Cd) din alimente 7.4.Arsenul (As) din alimente 8.Reziduuri ale medicamentelor de uz veterinar în produsele de origine animală 8.1. Introducere 8.2. Grupa A: substanţe cu efect anabolizant şi substante neautorizate 8.2.1.Stilbene 8.2.2.Agenţi antitiroidieni 8.2.3.Steroizi 8.2.4.Lactone ale acidului rezorcilic (zeranol) 8.2.5.Substanţe betaagoniste 8.2.6.Alte substanţe active 8.3. Grupa B: medicamente veterinare şi contaminanţii 8.3.1. Substanţe antibacteriene 8.3.1.1.Antibiotice 8.3.1.2.Sulfamide 8.3.1.3.Chinolone 8.3.2. Alte medicamente veterinare 8.3.2.1.Substanţe antiparazitare 8.3.2.2.Tranchilizante 8.3.2.3.Antiinflamatorii steroidiene şi nesteroidiene 8.3.2.4.Hormoni cu acţiune asupra aparatului reproducător 8.4.Eliminarea medicamentelor prin secreţia lactată 8.5.Eliminarea medicamentelor prin ouă 9. Substanţe toxice formate în timpul procesării industriale şi casnice a alimentelor 9.1.Introducere 9.2.Hidrocarburile policiclice aromatice (HPA) 9.3.Produşii reacţiei Maillard 9.4.Pirolizaţii aminoacizilor şi a proteinelor 9.5.Nitrozaminele 9.6.Acrilamida 9.7.Acroleina 9.8.Furanul 9.9.Hidroxi-metil-furfuralul (HMF) 9.10. Afumarea 9.11. Microundele 10.Substanţe toxice de origine animală şi vegetala 10.1.Specii de animale ce sintetizează substanţe toxice 10.1.1.Intoxicaţia scombroidâ 10.1.2.Saxitoxina 10.1.3.Pyropheophorloid — A 10.1.4.Tetrodoxina 10.1.5.Ciguatoxina 10.2.Plante toxice 10.2.1.Plante care conţin alcaloizi 10.2.2.Plante care conţin glicoalcaloizi 10.2.3.Plante care conţin alcaloizi xantinici (purinici) 10.2.4.Plante care conţin glicozide cianogenetice 10.2.5.Plante ce conţin tioglicozizi 10.2.6.Plante ce conţin saponine... 10.2.7Plante ce conţin toxalbumine 10.2.8.Plante ce conţin compuşi oxalici 10.2.9.Plante ce conţin substanţe fenolice 11.Aminele biogene 12.Intoxicaţiile cu ciuperci otrăvitoare 13.Toxine produse de ciuperci microscopice (micotoxinele) 13.1.Introducere 13.2.Aflatoxinele 13.3.Alcaloizii din ergot (ergotism) 13.4.Trichotecene 13.5.Micotoxine produse de genul Penicillium 13.6.Ochratoxina A 14.Alergenii alimentari 15.Organismele modificate genetic (OMG, GMO) 16.Animatele clonate ca sursă de produse de origine animala 17.Reziduurile din alimente datorate toxinelor bacteriene (intoxicaţiile şi toxiinfecţiile alimentare) 17.1.Introducere 17.2.T.IA cu Chstridium 17.3.T.IA cu Chstridium perfringens 17.4.T.IA cu Salmonela 17.5.T.IA. cu Bacillus, 17.6.T.IA cu Staphylococcus 17.7.T.IA cu Eschericihia coli (E. coli) 17.8.T.IA cu Listeria - 17.9.T.IA cu Campylobacter 17.10.T.IA cu Vibrio 17.11.T.IA cu Yersinia 17.12.Profilaxia T.IA... 18.Iradierea alimentelor 18.1.Introducere 18.2.Efecte asupra produselor iradiate 18.3.Radioactivitatea alimentelor iradiate 18.4.Potenţialele efecte socio - economice ale iradierii alimentelor 19.Aditivii alimentari (E-urile) din alimente 19.1.Definiţii, clasificări 19.2.Aditivii alimentari cu efect nociv dovedit asupra sănătăţii omului Bibliografie

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0244 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.