Petru Cercel. Colectia Centenarul Marii Uniri

Petru Cercel. Colectia Centenarul Marii Uniri
Preț: 30,00 lei
Disponibilitate: în stoc furnizor - stoc 1
ISBN: 9786068894652
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 190
Format: 13*20
Categoria: Cultura generala

DESCRIERE

Petru Cercel. Colectia Centenarul Marii Uniri - Cristian Mosneanu

 

Petru Cercel, de Cristian Mosneanu, cartea lunii mai, este al cincilea volum al colecției de istorie a editurii Librex: ”Centenarul Marii Uniri”.

Frate mai mare al lui Mihai Viteazul, Petru Cercel a fost primul ambasador cultural al poporului român. Spirit enciclopedic, cunoscător a 14 limbi străine, el a facut ca termenul de valah să fie cunoscut de către toată Europa ca fiind ceea ce a reprezentat cu adevărat în istorie: denumirea tuturor românilor din cele trei principate precum şi din afara lor. Cu alte cuvinte, Petru Cercel, intelectual, scriitor și iubitor al artelor, a fost cel mai de seamă “os de domn din Basarabi” ce i-a reprezentat cu mândrie pe români peste tot pe unde a umblat prin lume.

“Excelenţa sa este sănătoasă şi voioasă şi foarte atentă şi zeloasă pentru cultul divin. Face bună dreptate, nu stă niciodată în inacţiune, îşi împarte timpul cu sârguincioasă măsură, păstrează un stil, o ordine demnă de el, îşi cârmuieşte şi conduce statul cu atâta socotinţă şi modestie, încât se miră oricine. Nu cedează nici la frig, nici la căldură, nici la foame, nici la sete, nici la orice alt neajuns, ci ţine divan în fiece zi în mod obişnuit până la amiază şi adeseori şi după aceea, ascultând cu bunătate şi pe săraci întocmai ca pe bogaţi, însă iubeşte şi ocroteşte mult sărăcimea şi nu îngăduie să i se facă vreo împovărare sau orice fel de împilare. Acest domn nu numai că e iubit, dar chiar adorat de popor căci se vede clar că ei îl adoră şi îl privesc ca pe un zeu venit pe pământ...”

Francesco Vincenti către Germigny, ambasadorul francez la Istanbul

In colecției de istorie ”Centenarul Marii Uniri” a editurii Librex au mai apărut volumele: Mihai Viteazul,Mircea cel Bătrân, Radu Negru Vodă și Regina Maria.

 

CUPRINS:

Cuvant inainte

Argument

Istoria ca un jurna

Inaintasii lui Petru Cercel

Petru Cercel - iubitor de creatie dumnezeiasca desprinsa din coasta lui Adam
Urmasii lui Petru cercel
Tumultosul drum al vietii pa carari nebanuite
Intre inscaunare si moarte 
O domnie scurta presarata cu fapte mari
Petru Cercel - spirit enciclopedic
Petru cercel - primul ambasador cultural din istorie al Tarii romanesti
Prietenia dintre Petru Cercel si Pierre de Ronsard sub stindardul Banul Maracine
Obiceiurile muntenilor din timpul lui Petru Cercel
Petru Cercel in viziunea si in scrierile contemporanilor
Memoriile lui Petru cercel catre capetele incoronate ale vremii
In loc de final
Bibliografie
Anexe

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0250 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.