O abordare practica a Stiintei Ayurveda

O abordare practica a Stiintei Ayurveda
Preț: 79,00 lei
Disponibilitate: în stoc furnizor - in stoc
ISBN: 978-973-87022-4-0
Editura:
Anul publicării: 2017
Pagini: 540
Categoria: Ayurveda

DESCRIERE

O abordare practica a Stiintei Ayurveda - Acharya Balkrishna Cuprins: CAPITOLUL 1 Introducere in Ayurveda Ce inseamna Ayurveda Trasaturi unice ale tratamentului ayurvedic Ayurveda si diversele sale domenii Astanga ayurveda: Cele opt ramuri ale ayurvedei CAPITOLUL 2 Elemente esentiale in Ayurveda 1.Pancamahabhuta (cele cinci elemente de baza) si Ayurveda 2.Principul Tridosa: cele trei umori biologice (I) Vayu sau vata dosa: energia miscarii -atributele naturale ale lui Vata -motive de agravare ale lui Vata -simptome ale agravarii lui Vata -remedii pentru echilibrarea lui Vata -simptomele unui nivel scazut al lui Vata si tratamentul acestuia -Sama si Nirama Vata -Vata si diviziunile sale (II) Pitta Dosa: energia bio-transformarii si a generarii de caldura -atributele naturale of Pitta -motive de agravare ale lui Pitta -simptome ale agravarii lui Pitta -remedii pentru echilibrarea lui Pitta -simptomele unui nivel scazut al lui Pitta si tratamentul acestuia -Sama si Nirama Pitta -Pitta si diviziunile sale (III) Kapha dosa sau Slesma: cea care structureaza si lubrifiaza -atributele naturale ale lui Kapha -motive de agravare ale lui Kapha -simptome ale agravarii lui Kapha -remedii pentru echilibrarea lui Kapha -simptomele unui nivel scazut al lui Kapha si tratamentul acestuia -Sama si Nirama Kapha -Kapha si diviziunile sale 3.Prakrti: cunoaste-ti constitutia 4.Traiyopastambha: cei trei piloni de sustinere ai timpului 5.Saptadhatu: cele sapte tesuturi fundamentale -Rasa dhatu (plasma sau lichidul nutritiv) -Rakta dhatu (sangele) -Mamsa dhatu (tesutul muscular) -Meda dhatu (tesutul adipos sau grasimea) -Asthi dhatu (tesutul osos) -Majja dhatu (maduva osoasa) -Sukra dhatu (tesutul reproducator sau generator) 6. Ojas:esenta vitala 7.Upadhatu: sub-tesuturile -hranirea upadhatu-rilor (sub-tesuturilor) -pielea -laptele matern -fluidul menstrual 8. Mala: deseurile sau produsii de excretie -materii fecale -urina -transpiratia -alti produsi de excretie -relatia dintre dasa, dhatu si mala 9.Digestia si metabolismul -tipuri de agni -jatharagni: focul digestive -bhutagni-urile: agni-urile dhatu-urilor (tesuturilor) 10. Forta fizica -sattva pariksa: examinarea psihicului -satmaya pariksa: examinarea compatibilitatii -caracteristicile unui om energetic si puternic -infirmitatile legate de forta fizica 11. Soritta-urile: canalele trupului CAPITOLUL 3 Trupul si fortele sale vitale 1. Tridanda (cele trei dimensiuni ale vietii trupul, mintea (psihicul) si sufletul) - Sarira: trupul - Mana (sattva): mintea (psihicul) - Atma: sufletul (Sinele Real sau Constiinta) 2. Panca pancaka: cele cinci pentade (cele cinci organe senzoriale si grupurile din care fac parte si care sunt cinci la numar) 3. Pahcakosa: cele cinci invelisuri spirituale ale trupului - Annamaya kosa (invelisul fizic sau invelisul de hrana) - Pranamaya kosa (invelisul vital de aer) - Manomaya kosa (invelisul mental) - Vijhanamaya kosa (invelisul intelectului) - Anandamaya kosa (invelisul de beatitudine sau invelisul emotional) 4. Fiziologia trupului si Astacakra (cele opt cakra-uri) - Culorile astacakra si abordarea lor stiintifica - Descrierea celor opt cakra-uri - Yoga si Astacakra - Cunoasterea lui Astacakra si ascensiunea puterii prin practica yoga 5. Astacakra si relatia sa cu diverse practici yoghine si cu Kundalini Yoga Capitolul 4 Natura substantelor materiale 1. Rasa: gustul - Rasa (gustul) si cele cinci elemente - Rasa si dosa - Rasa si dhatu - Rasa si mala Cum identificam gusturile (rasa), proprietatile si actiunile acestora (guna-karma) - Madhura rasa (gustul dulce) - Amla rasa (gustul acru) - Lavana rasa (gustul sarat) - Katu rasa (gustul picant) - Tikta rasa (gustul amar) - Kasaya rasa (gustul astringent) 2. Guna: atributele 3. Virya: puterea activa 4. Vipaka: efectul post-digestiv 5. Prabhava: actiunea specifica 6. Tipuri de substante in functie de actiunea lor 7. Regimul alimentar, bolile importante si cele mai bune remedii pentru acestea 8. Remediile de acasa, pentru farmacia din bucatarie Capitolul 5 Orizonturi ale sanatatii - o abordare ayurvedica a vietii sanatoase 1. Dinacarya: obiceiurile alimentare si comportamentul in timpul zilei 2. Ratricarya - obiceiurile alimentare si comportamentul din timpul noptii 3. Modul de viata incorect - cauza majora a obezitatii si a emacierii A. Indivizii obezi sau supraponderali: simptome, etiologie si tratament B. Indivizii emaciati sau subponderali: simptome, etiologie si tratament 4. Rtucarya: obiceiurile alimentare si comportamentul in functie de anotimp 5. Reprimarea impulsurilor naturale: impulsurile irepresibile 6. Dharaniya Vega: impulsurile represibile Capitolul 6 Aspecte si reguli referitoare la regimul alimentar 1. Informatii despre hrana 2. Regimul alimentar potrivit 3. Combinatii alimentare nepotrivite 4. Boli provocate de un regim alimentar si de viata nepotrivit si tratamentul lor 5. Combinatii alimentare favorabile Capitolul 7 Caracteristicile lichidelor importante si adjuvantii lor (Anupana) 1. Apa 2. Apa de cocos 3. Laptele 4. Iaurtul 5. Laptele batut 6. Untul 7. Gheea sau untul clarificat 8. Uleiul 9. Mierea Capitolul 8 Examinarea si clasificarea bolilor 1. Clasificarea bolilor 2. Cele patru membre ale cadrului de tratament (patru factori importanti in tratarea bolilor) 3. Metode de determinare a cauzelor bolilor A. Pramana: mijloacele adevaratei cunoasteri - Aptopadesa (declaratia autorizata) - Pratyaksa (perceptia sau observarea directa) - Anumana (ipoteza sau inferenta) - Yukti (capacitatea de a rationa) B. Examinarea prin interogare 4. Diferite metode de examinare a unei boli A. Nidana Pancaka (cele cinci semne ale diagnozei) - Etiologia (cauza bolii) - Semne si simptome preliminare - Semnele si simptome manifeste - Terapia experimentala sau eficienta terapeutica - Patogeneza B. Satkriyakala (cele sase stadii de manifestare a bolii) - Acumularea - Agravarea - Propagarea - Locul de manifestare - Manifestarea simptomelor - Diferentierea sau cronicizarea bolii C. Astavidha Pariksa: cele opt metode ayurvedice de examinare a bolii - Nadi pariksa (examinarea pulsului) - Mutra pariksa (examinarea urinei) - Mala pariksa (examinarea fecalelor) - Netra pariksa (examinarea oftalmologica) - Jikva pariksa (examinarea limbii) - Svara pariksa (examinarea vocii) - Sparsa pariksa (examinarea tactila) - Akrti pariksa (aspectul general si natura examinarii) - Asya (mukh) pariksa (examinarea cavitatii orale) - Nakh pariksa (examinarea unghiilor) Capitolul 9 Metode de tratament 1. Diferite metode de tratament in Ayurveda 2. Introducere in tratamentul Pancakarma - Vamana (terapia emetica) - Virecana (terapia prin purgatie) - Nasya (terapia prin inhalare sau care sporeste activitatea secretoare a mucoasei nazale) - Anuvasana basti - clisma cu preparate uleioase - Niruha basti - clisma cu decocturi 3. Rasayana Cikitsa: terapia de intinerire 4. Vajikarana: tratamentul pentru infertilitate si stiinta virilitatii, a procreerii sanatoase Capitolul 10 Terapia prin Yoga si Ayurveda 1. Similaritati teoretice in principiile mentionate in Yogasastra si tratatele Ayurvedice 2. Importanta practicii Yoga in timpul tratamentului, conform cu Ayurveda 3. Relatia dintre Tridosa si atenuarea bolilor prin yoga 4. Solutii eficiente si resurse pentru a obtine o stare de sanatate buna Câteva asane importante ce trebuie realizate inainte de Pranayama Important de retinut Anexa - Sugestii pentru mentinerea unei sanatati excelente - Proprietatile si actiunile diferitelor substante - Gusturile si actiunile lor Glosar - Glosar de termeni ayurvedici - Glosar de farmacodinamica ayurvedica: proprietati si actiuni - Glosar al atributelor ayurvedice - Lista bolilor in Ayurveda Lista numelor botanice ale plantelor medicinale folosite in text

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0178 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.