Industria alimentara intre adevar si frauda

Industria alimentara intre adevar si frauda
Preț: 54,50 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil - stoc 0
Editura:
Anul publicării: 2013
Pagini: 624
Categoria: Dezvaluiri

Alertă stoc

?
Completați adresa dumneavoastră de e-mail
*
?
Codul de siguranță, necesar pentru a face distincție între oameni și programele informatice automate care răspândesc spam

DESCRIERE

Industria alimentara intre adevar si frauda - Constantin Banu (coordonator), Mircea Bulancea, Elena Barascu, Daniela Ianitchi, Alexandru Stoica …cititorii se vor intreba pe drept cuvant ce semnificatie are titlul cartii "Industria alimentara intre adevar si frauda". Cu regret trebuie sa atrag atentia consumatorilor ca nu consuma alimente "curate" asa cum se lauda mai marii patronatelor producatorilor si procesatorilor, avand in vedere multitudinea de aditivi alimentari si ingrediente care fac ca orice produs alimentar sa fie departe de un produs natural care sa fie consumat in deplina siguranta si care sa corespunda unor conditii nutritionale si senzoriale, dar si de inocuitate menite sa satisfaca pe deplin cerintele acestora. Ultimele evenimente privind falsificarea carnii de vita tocata cu carne de cal, problema prezentei aflatoxinelor in unele produse alimentare (carne, lapte si produse lactate), prezenta salmonelelor pe carcasele de pasare, prezenta pesticidelor pe produsele vegetale (fructe si legume), prezenta unor substante cu caracter antibiotic in carnea de curcan confirma faptul ca industria alimentara romaneasca mai are un drum lung de parcurs pana ce produsele alimentare vor deveni produse cu adevarat "curate", care sa poata fi consumate fara teama de imbolnaviri. Prof. Dr. Ing. Constantin BANU Constantin Banu - absolvent al Facultatii de Industrie Alimentara, este Doctor Inginer in Industria Alimentara si membru corespondent al Academiei de Stiinte Agricole si Silvice din Romania. A coordonat teze de doctorat in specialitatile: Tehnologii si echipamente in industria alimentara, Biotehnologii in industria alimentara. Este autor a numeroase carti si tratate, manuale, indrumatoare de laborator si proiectare, lucrari stiintifice aparute in reviste de specialitate din tara si strainatate si detine brevete de inventii si inovatii. Pentru activitatea sa didactica, pedagogica si de cercetare a primit numeroase premii, diplome de onoare, de excelenta si de merit. CUPRINS: 1. Tehnici principale de control In domeniul alimentar 1. 1. Consideraţii generale 12. Falsificări ale alimentelor 1. 2. 1. Motivaţiile falsificărilor de alimente şi costurile falsificărilor 3 1. 2. 2. Managementul riscului falsificărilor 9 1. 3. Tehnici de analiză a produselor alimentare 11 1. 3. 1. Tehnica enzimelor ca indicatori ai calităţii alimentelor 11 1. 3. 2. Tehnica cu biosenzori 12 1. 3. 3. Tehnici imunochimice 12 1. 3. 4. Tehnici bazate pe ADN 13 1. 3. 5. Alte categorii de metode de autentifîcare-examinare 19 1. 3. 6. Metode cromatografice GC, GC-FTIR şi GC-MS 20 1. 3. 7. Spectrofotometrie în UV-vizibil 21 1. 3. 8. Spectroscopie de fluorescenţă (FF-FS) 22 1. 3. 9. Metodă de spectrometrie atomică 23 1. 3. 10. Metode cu folosirea izotopilor stabili (IRMS) 23 1. 3. 11. Metoda DSC (differential scaning calorimetry) 24 1. 3. 12. Metoda de spectroscopie în IR apropiat (NIR) 26 1. 3. 13. Metoda de spectroscopie în IR apropiat şi interpretare cu ecuaţii Fourier 1. 3. 14. Spectroscopie în IR mediu şi interpretare cu ecuaţii Fourier (FTMIR) 29 1. 3. 15. Spectroscopie Raman 31 1. 3. 16. Spectroscopie NMR 34 2. Laptele şi produsele derivate. Autenticitate şi falsificări 2. 1. Consideraţii generale despre lapte 2. 2. Caracteristicile fizico-chimice ale laptelui 2. 2. 1. Densitatea laptelui 40 2. 2. 2. Vâscozitatea laptelui 40 2. 2. 3. Punctul de congelare sau punctul crioscopic 41 2. 2. 4. Capacitatea termică masică 42 2. 2. 5. Tensiunea superficială 43 2. 2. 6. Conductivitatea termică 43 2. 2. 7. Difuzivitatea termică 43 2. 2. 8. Indicele de refracţie 44 2. 2. 9. Conductibilitatea electrică 44 2. 2. 10. Capacitatea de tamponare 44 2. 2. 11. Punctul de fierbere 2. 2. 12. Aciditatea totală a laptelui 2. 2. 13. Aciditatea ionică (pH-ul) 2. 3. Autentificarea laptelui şi produselor lactate 2. 4. Falsificările laptelui crud integral 2. 4. 1. Diluarea laptelui cu apă 2. 4. 1. 1. Metode de depistare a falsificării prin adaos de apă |, 2. 4. 1. 2. Falsificarea laptelui prin smântânire parţială şi adăugare de lapte smântânit sau apă gg 2. 4. 2. Falsificarea laptelui prin adaos de substanţe neutralizante 57 2. 4. 3. Determinarea falsificării prin adaos de substanţe conservante gj 2. 4. 4. Determinarea falsificărilor prin adăugare de diverse substanţe în scopul corectării densităţii 2. 4. 5. Falsificarea laptelui prin substituirea grăsimii laptelui cu grăsimi străine 2. 4. 6. Alte falsificări ale laptelui 2. 4. 7. Falsificarea laptelui de capră prin adaos de lapte de vacă 7j 2. 4. 8. Falsificarea laptelui de oaie prin adaos de lapte de vacă 72 2. 5. Falsificările produselor lactate acide 2. 5. 1. Falsificarea smântânii 72 2. 5. 2. Kefirul un produs lactat bun sau un fals!? 73 2. 6. Laptele praf şi falsificările acestuia 2. 6. 1. Tipuri de falsificări ale laptelui praf 75 2. 6. 2. Adaosul de zer şi zara la fabricarea laptelui praf smântânit 76 2. 7. Falsificarea brânzeturilor 2. 7. 1. Metode de decelare a falsificării brânzeturilor 78 2. 7. 2. Determinarea falsificării brânzei italiene Mozzarella 78 2. 8. Autentificarea enzimelor coagulante utilizate la fabricarea brânzeturilor 2. 9. Falsificarea untului 2. 9. 1. Consideraţii generale privind untul 82 2. 9. 2. Falsificările untului de vacă şi decelarea lor 83 2. 10. Indicatori microbiologici de calitate pentru lapte 2. 10. 1. Metode bazate pe măsurarea activităţii metabolice 92 2. 10. 2. Metode bazate pe măsurarea metaboliţilor secundari 94 2. 11. Fraude prin comercializarea laptelui şi produselor lactate având criteriile de siguranţa alimentelor şi criteriile de igiena producţiei depăşite 2. 12. Fraude prin comercializarea produselor lactate care au reziduurile de contaminanşi depăşite faţă de cele admise 2. 12. 1. Micotoxinele 104 2. 12. 2. Contaminarea laptelui cu substanţe provenite din contaminarea industrială (dioxine şi bifenilpoliclorurat) 106 2. 12. 3. Contaminarea produselor lactate şi derivate cu metale grele 2. 12. 4. Fraude prin comercializarea de lapte cu reziduuri de medicamente veterinare peste limita admisă 110 2. 12. 5. Fraude prin comercializarea de produse lactate cu pesticide peste limita admisă 116 2. 12. 6. Fraude prin comercializarea unor produse lactate cu nivel de azotaţi peste limita admisă 117 2. 12. 7. Fraude prin darea în consum a laptelui şi produselor lactate cu defecte vizibile care fac produsul impropriu consumului 3. Carnea - autentificare, falsificări şi decelarea acestora 3. 1. Consideraţii generale privind cărnurile 3. 2. Indicatori fizico-chimici şi termofizici ai cărnii 3. 3. Autentificarea cărnii şi a produselor din carne 3. 3. 1. Autentificarea speciei de la care provine carnea 129 3. 3. 2. Autentificarea originii geografice 136 3. 3. 3. Diferenţierea cărnii proaspete de cea congelată 137 3. 3. 4. Indicatorii de calitate ai prospeţimii cărnii 137 3. 4. Falsificările cărnii ca atare 3. 5. Falsificările în cazul preparatelor din carne 3. 5. 1. Falsificare cu pastă de carne de pe oase 139 3. 5. 2. Falsificarea preparatelor din carne prin adaos de amidon 143 3. 5. 3. Falsificarea prin adaos în exces de concentrate, texturate şi izolate proteice din soia, mazăre şi făinuri integrale 145 3. 5. 4. Falsificarea prin injectare de saramuri proteice 146 3. 5. 4. 1. Decelarea falsificării cu proteine de origine vegetală, faină de carne şi oase în preparate din carne 146 3. 5. 4. 2. Decelarea conţinutului de proteină vegetală în produsele de carne tocată (chiftele, pârjoale etc.) cu adaos de faină de grâu 147 3. 5. 5. Falsificarea cu cărnuri dubioase din punct de vedere al prospeţimii 3. 5. 5. 1. Examen bacteriologic 149 3. 5. 5. 2. Indicatorii fizico-chimici suplimentari 149 3. 5. 6. Falsificarea prin adaosul unei cantităţi mai mari de sare în vederea legării unei cantităţi mai mari de apă 150 3. 5. 7. Falsificare prin adaos de exces de polifosfaţi 151 3. 5. 8. Falsificarea cărnii unui animal cu carne provenită de la alte specii 3. 5. 9. Falsificare prin introducere de carne de vită şi porc provenită de la animale tăiate de necesitate, cu stare fiziologică anormală (animale agonice sau bolnave) 154 3. 5. 10. Falsificarea unor preparate din carne prin adaos de emulsie de şoric 155 3. 5. 11. Falsificarea cărnii în piese anatomice mari cu soluţii conservante 155 3. 5. 12. Creşterea adaosului de apă la falsificarea cu făinuri cerealiere, leguminoase şi amidon 156 3. 5. 13. Decelarea subproduselor în carnea de vită şi porc mărunţită 3. 6. Falsificări ale semiconservelor de carne în cutii 3. 7. Fraude prin darea în consum a cărnii şi produselor din carne care depăşesc criteriile de siguranţă alimentară şi criteriile de igienă a producţiei 3. 7. 1. Parametrii intrinseci ai dezvoltării microorganismelor cu risc pentru om 158 3. 7. 2. Parametrii extrinseci 158 3. 8. Fraude prin comercializarea cărnii şi organelor provenite de la animale abatorizate având limite admisibile depăşite la contaminanţi chimici 3. 9. Fraude prin darea în consum a cărnii şi organelor cu un conţinut rezidual depăşit de medicamente veterinare 3. 9. 1. Substanţe farmacologic active cu acţiune antiinfecţioasă cu MRL fixate 177 3. 9. 2. Substanţe farmacologic active faţă de agenţi cu acţiune endoparazitică 3. 9. 3. Substanţe farmacologic active cu acţiune ectoparazitică 191 3. 9. 4. Substanţe farmacologic active cu acţiune asupra sistemului nervos central 195 3. 9. 5. Substanţe farmacologic active cu acţiune antiinflamatorie 196 3. 9. 6. Substanţe farmacologic active cu activitate asupra sistemului reproductiv 198 3. 10. Fraudă prin comercializarea cărnii şi organelor care conţin pesticide peste limita admisă 3. 11. Fraude prin comercializarea produselor din carne cu un conţinut rezidual de azotiţi depăşit 3. 12. Fraude prin comercializarea ilicită a cărnuri lor şi organelor care con(in paraziţi 4. Decelarea diferitelor grăsimi de origine animală 4. 1. Diferenţieri între grăsimile animale pe bază de indicatori fizici şi fizico-chimici. 4. 2. Diferenţierea grăsimilor animale pe baza produţilor de degradare 4. 3. Diferenţierea grăsimilor pe baza acizilor graşi ai trigliceridelor 4. 4. Diferenţierea grăsimilor animale pe baza structurii trigliceridelor 4. 5. Diferenţierea grăsimilor provenite de la rumegătoare şi nerumegătoare 4. 6. Diferenţierea grăsimilor animale pe baza acizilor graşi din fosfolipide 4. 7. Alte metode de diferenţiere a grăsimilor animale 219 5. Peşte şi fructe de mare: autenticitate şi falsificări 5. 1. Consideraţii generale 223 5. 2. Aprecierea senzorială a peştelui 224 5. 3. Indicatori fizico-chimici şi biochimici de diferenţiere a peştelui proaspăt de cel alterat 225 5. 4. Metode microbiologice de apreciere a stării de prospeţime a peştelui 5. 5. Norme de igienă pentru produse pescăreşti 230 5. 6. Detectarea bacteriilor patogene în produsele pescăreşti 233 5. 7. Toxine din peşti şi vieţuitoare acvatice şi decelarea acestora 236 5. 8. Detecţia toxinelor din produsele pescăreşti 5. 9. Metode de identificare a speciilor de peşti 239 5. 10. Determinarea ariei geografice de origine 5. 11. Identificarea originii speciilor de peşte de cultură 244 5. 12. Falsificările în cazul peştelui 245 5. 13. Produse pescăreşti care nu se comercializează şi se confiscă 247 5. 14. Autentificarea şi falsificarea icrelor 251 5. 14. 1. Icre de peşti de apă dulce 5. 14. 2. Icre de la peşti migratori din genul Huso şi Acipenser 252 5. 14. 3. Icrele de Manciuria 254 5. 14. 4. Falsificări ale icrelor negre şi roşii 254 5. 15. Fraude prin comercializarea peştelui infestat cu paraziţi 6. Mierea de albine. Autenticitate, falsificări şi decelarea acestora 6. 1. Definiţii 6. 2. Clasificarea mierii 260 6. 3. Compoziţia chimică a mierii. 6. 4. Indici de calitate ai mierii 6. 4. 1. Culoarea mierii 265 6. 4. 2. Textura mierii 6. 4. 3. Stabilitatea mierii la fermentare 266 6. 5. Autentificarea mierii de albine. 267 6. 5. 1. Autentificarea originii botanice a mierii 267 6. 5. 2. Autentificarea originii geografice 268 6. 5. 3. Autentificarea mierii de nectar şi a celei de mană 270 6. 5. 4. Autentificarea mierii provenite de la organisme modificate genetic 6. 6. Falsificările mierii de albine şi decelarea acestora 6. 6. 1. Tipuri de falsificări 271 6. 6. 1. 1. Falsificarea cu soluţie (sirop) de zaharoză 272 6. 6. 1. 2. Falsificarea cu sirop de zahăr invertit 274 6. 6. 1. 3. Falsificarea cu maltodextrine 276 6. 6. 1. 4. Falsificarea cu sirop de glucoză şi izosirop (HFCS) 277 6. 6. 1. 5. Determinarea falsificării cu melasă 279 6. 6. 1. 6. Falsificarea mierii prin adaos de substanţe edulcorante cu mare putere de îndulcire 279 6. 6. 1. 7. Falsificarea mierii cu substanţe de îngroşare 280 6. 6. 1. 8. Falsificarea mierii de albine prin adaos de coloranţi 282 6. 6. 1. 9. Falsificări prin corectarea spectrului polinic 283 6. 6. 1. 10. Corectarea nivelului diastazic al mierii de albine falsificate 6. 6. 1. 11. Falsificarea cu neutralizanţi 286 6. 6. 1. 12. Falsificarea indirectă a mierii de albine 286 6. 7. Contaminanţii din miere 287 7. Ouăle şi falsificările acestora 7. 1. Compoziţia chimică globală 289 7. 2. Metode de apreciere a prospeţimii ouălor 291 7. 3. Identificarea ouălor spălate şi a ouălor conservate prin frig sau păstrare în diferite soluţii 294 7. 4. Autentificarea ouălor provenite de la păsări crescute în libertate şi crescute în sistem intensiv 295 7. 5. Falsificările ouălor şi decelarea acestora 296 7. 6. Frauda prin comercializarea de ouă cu diverşi contaminanţi ai căror limite admise sunt depăşite 297 8. Autenticitatea cerealelor şi a produselor cerealiere, falsificările şi metodele de identificare 8. 1. Probleme generale privind cerealele 299 8. 2. Autentificarea cerealelor 301 8. 2. 1. Autentificarea grâului 301 8. 2. 2. Autentificarea orezului 303 8. 2. 3. Autentificarea orzului 304 8. 3. Falsificarea cerealelor...- 305 8. 4. Determinarea metaboliţilor mucegaiurilor care infectează cerealele 8. 5. Determinarea infestării cerealelor 309 8. 6. Autentificarea făinurilor şi decelarea falsificărilor 311 8. 7. Falsificarea făinurilor 316 8. 8. Autentificarea pastelor făinoase şi decelarea falsificărilor 320 9. Autentificarea şi identificarea falsificărilor în cazul produselor procesate din fructe 9. 1. Produse procesate. 9. 1. 1. Autentificarea speciei/soiului 328 9. 1. 2. Falsificările în cazul fructelor procesate 332 9. 2. Autentificarea sucurilor de fructe sub aspectul speciei din care provin 9. 3. Autentificarea sucurilor de fructe sub aspectul ariei geografice din care provin 9. 4. Falsificări ale sucurilor naturale şi decelarea acestora 9. 5. Starea de sănătate a fructelor destinate unor produse procesate, criteriile de siguranţă alimentară şi igienă a producţiei 351 10. Vinuri, băuturi alcoolice, bere. Autentificare, falsificări şi decelarea acestora 10. 1. Consideraţii generale privind vinurile 359 10. 1. 1. Analiza senzorială a vinurilor 360 10. 1. 2. Capacitatea senzorială a degustătorilor 363 10. 2. Autentificarea vinurilor 364 10. 2. 1. Autentificarea originii geografice 365 10. 2. 2. Autentificarea soiului 366 10. 2. 3. Autentificarea vârstei vinului 367 10. 2. 4. Autentificarea tehnologiei de prelucrare 368 10. 2. 5. Autentificarea vinurilor roze 369 10. 3. Falsificările vinurilor şi decelarea lor 10. 3. 1. Adaosul de zaharoză în must înainte de fermentare 369 10. 3. 2. Adaosul de îndulcitori în vinuri 370 10. 3. 3. Falsificarea prin adaos de apă 373 10. 3. 4. Falsificarea cu glicerină 373 10. 3. 5. Falsificarea prin alcoolizare 3 74 10. 3. 6. Falsificarea prin adaos de coloranţi naturali 374 10. 3. 7. Falsificarea prin adaos de coloranţi sintetici 376 10. 3. 8. Falsificarea prin adaos de neutralizanţi 10. 3. 9. Falsificarea prin adaos de alcool 378 10. 3. 10. Falsificarea prin adaos de arome naturale şi sintetice 379 10. 3. 11. Fraudarea prin comercializarea vinurilor bolnave sau cu alte defecte 380 10. 3. 12. Fraude prin comercializarea vinurilor şi băuturilor spirtoase cu nivel maxim depăşit de micotoxine şi metale grele 10. 4. Autentificarea şi decelarea falsificărilor băuturilor alcoolice distilate 10. 4. 1. Clasificarea băuturilor alcoolice şi indicatorii acestora 393 10. 4. 2. Autentificarea băuturilor alcoolice 393 10. 5. Falsificările băuturilor alcoolice şi identificările lor 396 10. 6. Berea. Autentificare, falsificări şi identificarea acestora 10. 6. 1. Clasificarea berii 397 10. 6. 2. Compoziţia chimică a berii 397 10. 6. 3. Proprietăţile senzoriale ale berii 398 10. 6. 4. Autentificarea berii 401 10. 6. 5. Falsificarea berii şi decelarea acesteia 402 10. 6. 6. Fraude prin comercializarea berii cu defecte vizibile 11. Uleiul de măsline. Autentificare, falsificări şi decelarea acestora 11. 1. Compoziţia uleiului de măsline 409 11. 2. Clasificarea uleiurilor după IOOC (International Olive Oii Council) 113. Clasificarea uleiurilor după reglementările UE 413 11. 4. Caracteristicile fizice şi termofizice ale uleiului de măsline 423 11. 5. Autentificarea originii geografice şi botanice a uleiului de măsline 11. 6. Falsificarea uleiului de măsline şi identificarea falsificărilor 425 11. 7. Analize pentru uleiul de măsline 427 11. 7. 1. Determinarea acizilor graşi liberi (FFA) şi a triacilglicerolilor 11. 7. 2. Analiza compuşilor fenolici 430 11. 7. 3. Analiza cerurilor 431 11. 7. 4. Determinarea compoziţiei şi a conţinutului de steroli cu ajutorul cromatografiei în fază gazoasă şi coloană capilară 434 11. 7. 5. Determinarea conţinutului de eritrodiol şi de uvaol 441 11. 7. 6. Determinarea conţinutului de stigmastadiene din uleiul de măsline... 442 11. 7. 7. Determinarea procentului de monopalmitat-2-gliceril 445 11. 7. 8. Prepararea metilesterilor acizilor graşi din uleiul de măsline şi uleiul de tescovină (resturi) de măsline 451 11. 7. 9. Analiza prin cromatografie în fază gazoasă a esterilor metilici ai acizilor graşi 454 11. 8. Ambalaje pentru uleiul de măsline 12. Uleiuri comestibile (altele decât uleiul de măsline) - autentificare, falsificări şi decelarea lor 12. 1. Compoziţia chimică a uleiurilor comestibile 459 12. 2. Aspecte privitoare la valoarea nutriţională 463 12. 3. Stabilitatea uleiurilor vegetale la păstrare 464 12. 4. Autentificarea originii geografice a uleiurilor 467 12. 5. Autentificarea tehnologiei de procesare 468 12. 6. Falsificări ale uleiurilor vegetale 469 13. Cacao, unt de cacao, pudră de cacao. Autentificare, falsificări şi decelarea acestora 13. 1. Varietăţi de cacao 13. 2. Untul de cacao 13. 3. Autentificarea ariei geografice de provenienţă a boabelor de cacao şi a speciei de boabe de cacao 476 13. 4. Falsificarea untului de cacao... 478 13. 4. 1. Falsificările untului de cacao cu grăsimi din alte surse 478 13. 4. 2. Falsificări cu imitaţii de unt de cacao 478 13. 5. Pudra de cacao - autentificare, falsificări şi decelarea acestora 480 13. 6. Ciocolata — autentificare, falsificări şi decelarea lor 484 13. 6. 1. Autentificarea purităţii ciocolatei 484 13. 6. 2. Falsificările ciocolatei şi decelarea acestora 485 13. 6. 3. Metode aproximative de apreciere a purităţii (naturaleţii) ciocolatei 485 14. Cafeaua - autentificare, falsificări şi decelarea lor 14. 1. Consideraţii generale 487 14. 2. Autentificarea cafelei 490 14. 2. 1. Autentificarea ariei geografice 490 14. 2. 2. Autentificarea speciei de cafea 494 14. 3. Determinarea calitativă a purităţii cafelei 494 14. 4. Falsificările cafelei măcinate 495 14. 4. 1. Falsificarea cu cicoare 495 14. 4. 2. Falsificarea cu surogate de cafea 497 14. 4. 3. Falsificarea cu produse amidonoase 498 14. 5. Detectarea cafelei impregnată cu apă sărată 498 14. 6. Determinarea falsificării cu zahăr brun 498 14. 7. Metode moderne de identificare a falsificărilor 500 14. 8. Fraudă prin comercializarea cafelei cu micotoxine peste nivelul maxim admis 15. Ceaiul — autentificare, falsificări şi decelarea acestora 15. 1. Specii şi soiuri de frunze de ceai 501 15. 2. Tipuri de ceai comercializate 501 15. 3. Compoziţia frunzelor de ceai verde 502 15. 4. Acţiunea unor substanţe biologic active din ceai asupra organismului uman 503 15. 5. Calitatea ceaiului verde 503 15. 6. Calitatea ceaiului negru 504 15. 7. Autentificarea speciei/soiului de ceai.. 507 15. 8. Falsificările ceaiului 508 16. Oţetul - autentificare, falsificări şi decelarea acestora 16. 1. Consideraţii generale privind fermentaţia acetică a semifabricatelor alcoolice 513 16. 2. Falsificările oţetului... 513 16. 3. Diferenţieri între tipurile de oţet 515 16. 4. Autentificarea tipului de oţet 17. Condimente - autentificare, falsificare şi metode de decelare a falsificărilor 17. 1. Clasificarea aromatizanţilor naturali. 517 17. 1. 1. Frunze sau plantă întreagă indigene 517 17. 1. 2. Condimente propriu-zise din zona temperată.. 520 17. 1. 3. Condimente din zonele tropicale 523 17. 2. Indicatori care definesc calitatea condimentelor 526 17. 3. Falsificările condimentelor şi decelarea acestora $ 537 17. 3. 1. Decelarea falsificărilor piperului negru 538 17. 3. 2. Falsificarea şofranului şi decelarea falsificărilor 542 17. 3. 3. Decelarea falsificării ardeiului iute {Capsicum annuum) 544 17. 3. 4. Decelarea falsificărilor produsului turmeric 544 17. 3. 5. Falsificarea şi decelarea acesteia în cazul scorţişoarei şi oregano 17. 3. 6. Falsificarea extractului de vanilie 546 17. 3. 7. Fraudă prin comercializarea condimentelor cu nivel de aflatoxine peste limita admisă 18. Alimente cu alergeni - metode de depistare 19. Identificarea produselor alimentare tratate cu radiaţii ionizante 19. 1. Radiaţii ionizante folosite în industria alimentară 551 19. 2. Utilizări ale radiaţiilor ionizante şi efectele asupra componentelor alimentului 551 19. 3. Metode de diferenţiere a alimentelor iradiate de cele neiradiate 552 20. Organisme modificate genetic (OMG) - identificare 20. 1. Noţiuni generale 20. 2. Contradicţii între partizanii interzicerii OMG şi cei care susţin OMG 20. 3. Metode de identificare a OMG 21. Indicatori ai procesării termice a alimentelor 21. 1. Blanşarea 21. 2. Prefierberea 21. 3. Pasteurizarea 21. 4. Sterilizarea 21. 5. Toastarea 21. 6. Indicatori ai procesării 22. Uniunea Europeană şi alimente ce consumăm In loc de epilog, un pamflet duios cu iz de science fiction: „Criza europeană a micilor” Bibliografie

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0231 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.