Ghidul culegatorului de ciuperci

Ghidul culegatorului de ciuperci
Preț: 59,90 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil - stoc 0
ISBN: 9786067870909
Editura:
Anul publicării: 2013
Ediția: 2020
Pagini: 396
Format: 11.5*15.5

DESCRIERE

Ghidul culegătorului de ciuperci - Locsmandi Csaba, Vasas Gizella
 
…de ce este util cunoaşterea ciupercilor? Deoarece există specii gustoase, delicioase, ce se pot prepara diversificat, constituind o componentă a alimentaţiei sănătoase. In România, numărul macromicetelor cunoscute sau potenţial prezente se ridică la peste 4. 000, la care se mai adaugă exemplarele minuscule, de dimensiuni microscopice, invizibile cu ochiul liber. Numărul lor poate părea alarmant de mare, însă doar o parte dintre acestea sunt comestibile sau otrăvitoare, marea lor majoritate fiind nesemnificative din punct de vedere alimentar, mici, rare sau neplăcute la gust.
 
Această carte conține prezentarea a 555 specii de ciuperci (371 cu fotografii color) cu care ne putem întâlni în timpul drumețiilor noastre prin păduri și pe câmpuri.. Imaginile redau speciile în mediul lor natural, cu descrieri concise, sistematice, evidenţiind caracterele esenţiale care facilitează recunoaşterea, respectiv diferenţierea lor. Insă este bine de ştiut că această carte constituie doar o mică unealtă. Recunoaşterea ciupercilor trebuie învăţată şi în practică. în acest sens, ne pot ajuta persoanele cu experienţă în culesul şi recunoaşterea ciupercilor, controlorii specializaţi din pieţe, dar aceste cunoştinţe se pot dobândi cel mai sigur în cadrul cursurilor, unde specialiştii - competenţi şi în educaţie - prezintă cele mai noi informaţii din domeniu.
 
Recomandăm această carte tuturor celor care vor să cunoască cele mai răspândite specii de ciuperci din ţara noastră. Acesta va fi un proces cu suişuri şi coborâşuri, care necesită multă muncă, seriozitate şi perseverenţă, dar care ne va dezvălui o serie de aspecte mai puţin cunoscute din lumea ciupercilor. Această carte îl va ajuta pe cititor să înveţe cu uşurinţă şi să recunoască fără dubii cele mai importante soiuri de ciuperci comestibile şi otrăvitoare autohtone. - Majoritatea ciupercilor sunt prezentate în fotografii profesionale, în mediul lor natural, evidenţiind caracteristicile lor principale. - Pictogramele de pe coperta interioară a cărţii ajută la identificarea şi diferenţierea speciilor de ciuperci. - Descrierea soiurilor de ciuperci este concisă. Pentru a uşura recunoaşterea ciupercilor, caracteristicile principale au fost evidenţiate cu litere îngroşate. - Pictogramele ataşate descrierii fiecărui soi în parte indică valoarea alimentară, respectiv cea comercială, mediul şi perioada de apariţie. O pictogramă specială indică soiurile de ciuperci asemănătoare celei descrise, direcţionând cititorul spre paginile în care acestea sunt menţionate.
 
Cartea încape într-un loc mic - chiar şi în buzunar - constituind un ghid deosebit de util pentru culegătorii de ciuperci. Autorii cărţii, dr. Locsmándi Csaba şi dr. Vasas Gizella, sunt specialişti recunoscuţi (micologi) în cercetarea ciupercilor. Au publicat cărţi, numeroase studii de specialitate, memorii cu prezentări ale ciupercilor şi predau diverse cursuri de recunoaştere a ciupercilor. Prin această carte cu informaţii foarte precise, autorii doresc să le transmită iubitorilor de ciuperci cunoştinţele şi experienţa lor de mai multe decenii în acest domeniu.
 
CUPRINS: Introducere Norme privind culesul şi consumul ciupercilor Unde şi când se culeg ciupercile Semne convenţionale Determinarea speciilor necunoscute Explicarea principalilor termeni folosiţi în micologie Cele mai importante specii de ciuperci comestibile şi otrăvitoare Index alfabetic al denumirilor populare româneşti Index alfabetic al denumirilor ştiinţifice

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0388 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.