Ghid de cultura ciupercilor in gospodariile individuale. Vol. 1

Ghid de cultura ciupercilor in gospodariile individuale. Vol. 1
Preț: 30,00 lei
Disponibilitate: în stoc furnizor - in stoc
Editura:
Anul publicării: 2013
Pagini: 248

DESCRIERE

Ghid de cultura ciupercilor in gospodariile individuale. Vol. 1 - Ioana Tudor …pentru a veni în sprijinul solicitărilor privind cultura ciupercilor în sistem individual sau gospodăresc, a celor mai cunoscute specii de ciuperci comestibile şi a altora noi cu virtuţi medicinale consacrate, lucrarea tratează 8 specii de ciuperci. Cele mai cultivate sunt Agaricus bisporus şi Pleurotus ostreatus care sunt prezentate cu tehnologia de cultură începând cu producerea compostului, microclimat, tratamente, lucrări, randament etc. Voi prezenta pentru prima dată alte 3 specii de Pleurotus dintre care una este denumită stridie sau scoica tarhon, alta stridie sau scoica de arţar iar alta Regele Pleurotus. Aceste specii de asemenea sunt prezentate cu tehnologia de cultură. Alături de acestea vă fac prezentarea pentru prima dată a speciei Ganoderma lucidum sau lingurita zânei, care nu este o specie comestibilă ci una medicinală foarte consacrată, numită şi cea mai frumoasă ciupercă din lume. Shiitake sau Lentinus edodes, o specie asiatică, ce a ajuns de câţiva ani în Europa şi la noi în ţară. Miceliu se produce în ţară, se poate cultiva mai uşor pe butuci de lemn din diferite esenţe foioase, inocularea având loc numai primăvara. Aceasta este o specie comestibilă şi medicinală. Asiaticii consumă o ciupercă pe zi cum europenii sau americanii consumă un măr pe zi. Şi nu ultima este vorba despre Ciuperca zeului sau ciuperca lui Dunmezeu - Agaricus blazei, care de asemenea este comestibilă si medicinală. Infiinţarea culturii pentru oricare din aceste specii poate fi făcută cu costuri minime, pe suprafeţe restrânse, existente şi neutilizate, cu minime amenajări, în 2 sau 3 cicluri/an, producţia fiind destinată consumului familial în stare proaspătă, conservate sau deshidratate şi transformate în pudră. Având în vedere că pentru achiziţionarea lor este nevoie chiar de 200 euro/kg ciuperci deshidratate precum şi virtuţile medicinale, ce le recomandă pentru a trata diferite forme de cancer cred că sunt argumente solide pentru a încerca dvs. să produceţi o parte din aceste specii de ciuperci. …………………… …lucrarea vine in sprijinul solicitarilor privind cultura ciupercilor in sistem individual sau gospodaresc, a celor mai cunoscute specii de ciuperci comestibile si a altora noi cu virtuti medicinale consacrate. Infiintarea culturii poate fi facuta cu costuri minime, pe suprafete restranse, existente si neutilizate, cu minime amenajari, in 2 sau 3 cicluri/an, productia fiind destinata consumului familial in stare proaspata, conservate sau deshidratate si transformate in pudra. CUPRINS: Prefaţă Capitolul 1. Avantajele culturii ciupercilor 1.2. Importanţa medicinală. 1.3. Importanţa economică Capitolul 2. Specii cultivate sau de viitor în România Capitolul 3. Perioade favorabile culturii ciupercilor Capitolul 4. Amenajarea minimă a spaţiilor de cultură 4.1. Igienizarea spaţiului de cultură 4.2. Alte amenajări ale spaţiului de cultură Capitolul 5. Tehnologia champignon sau Agaricus bisporus în sistem clasic-gospodăresc 5.1. Componentele de bază, suport şi amendamente ale compostului 5.2. Reţete de compost clasic 5.3. Spaţii de compostare 5.4. Tehnologia pregătirii compostului în sistem clasic 5.5. Condiţii ce se vor asigura la întoarcerile compostului 5.6. Dimensiunile platformei de fermentare 5.7. Condiţiile necesare pentru executarea pasteurizăm naturale 5.8. Calitatea compostului rezultat 5.9. Introducerea compostului în ciupercărie 5.10. însămânţarea în cultură clasică 5.11. Condiţiile de microclimat după însămânţare 5.12. Prevenirea atacului dăunătorilor la incubare 5.13. Prevenirea apariţiei mucegaiurilor la incubare 5.14. Măsuri de prevenire a apariţiei ciupercilor Coprinus spp. 5.15. Amestecul de acoperire şi acoperirea 5.16. Rolul amestecului de acoperire 5.17. Caracteristicile amestecului de acoperire 5.18. Pregătirea amestecului de acoperire şi dezinfecţia lui chimică 5.19. Tehnica acoperirii 5.20. Lucrări de întreţinere după acoperire şi condiţii de microclimat? 5.21. Recoltarea şi randamentul obţinut.. 5.22. Boli şi dăunători la ciupercile Agaricus spp 5.22.1. Boli produse de virusuri 5.22.2. Boli produse de bacterii 5.22.3. Boli produse de ciuperci concurent saprofite 5.22.4. Boli produse de ciuperci parazite 5.22.5. Dăunătorii ciupercilor Capitolul 6. Tehnologia de cultură a ciupercii termofile Agaricus bitorquis sau A. edulis 6.1. Caracterizare morfofiziologică 6.2. Cerinţe de microclimat 6.3. Tehnologia de cultură 6.4. Tulpini şi hibrizi de A. bitorquis 6.5. Recoltarea 6.6. Protecţia culturii Capitolul 7. Cultura ciupercilor în spaţiu deschis-neprotejat Capitolul 8. Agaricus brasiliensis (Agaricus blazei Murill, Ciuperca lui Dumnezeu sau ciuperca zeului), ABM sau Milena 8.1. Caracterizare morfologică 8.2. Condiţii de creştere 8.3. Pregătirea compostului 8.4. Valoarea medicinală Capitolul 9. Tehnologia în sistem gospodăresc a ciupercilor Pleurotus spp. 9.1. Spaţiul de cultură 9.2. Dezinfecţia spaţiului de cultură 9.3. Amenajarea spaţiului de cultură 9.4. Amplasarea stelajelor 9.5. Substratul de cultură 9 5.1 Pregătirea substratului 9.5.2. Dezinfecţia termică a substratului 9.5.3. Calitatea substratului 9.6. Insamânţarea ciupercilor Pleurotus spp 9.7. Aşezarea sacilor la incubare 9.7.1. Fazele desfaşurării incubarii 9.7.2. Inducţia fructificării 9.7.3. Aşezarea brichetelor pentru fructificare 9.7.4. Condiţiile de microclimat la apariţia fructificaţiilor 98. Fructificare şi dirijare a microclimatului 9.8.1. Lucrări de îngrijire 9.8.2. Dirijarea ventilaţiei 9.8.3. Asigurarea iluminatului 9.9. Recoltarea ciupercilor Pleurotus spp 9 10 Boli şi dăunători la Pleurotus spp 9.10.1. Boli 9.10.2. Dăunători Capitolul 10. Cultura ciupercilor Pleurotus spp. pe butuci de lemn 10.1. Alegerea materialului lemnos 10.2. Inocularea butucilor 10.3. Aşezarea butucilor la incubat Capitolul 11. Noi specii de Pleurotus spp. 11.2. Tehnologia de cultură a speciei Pleurotus ostreatus varietatea euosmus, Stridia sau scoica tarhon 11.3. Tehnologia de cultură a speciei Pleurotus cystidiosus - Stridia sau scoica de arţar 11.4. Cultura ciupercilor Pleurotus eryngii - Buretele scaetelui sau al Umbeliferelor sau regele Pleurotus, denumit King Pleurotus 183 11.4.1. Descrierea speciei 11.4.2. Substratul de cultură Capitolul 12. Tehnologia de cultură a speciei Lentinus edodes, shiitake, ciuperca de castan sau ciuperca parfumată 12.1. Tehnologia de cultură pe butuci de lemn 12.2. Tehnologia de cultură pe substrat lignicol 12.3. Efectul medicinal al ciupercii Lentinus edodes Capitolul 13. Tehnologia de cultura a ciupercilor Reishi- Ganoderma lucidum (Leyss) Karst 13.1. Efectul medicinal al ciupercilor Ganoderma lucidum Bibliografie Lista figuri

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0262 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.