Expresia psihopatologica in pictura

Expresia psihopatologica in pictura
Preț: 149,00 lei
Disponibilitate: în stoc furnizor - stoc 1
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 386
Format: 20*26,5
Categoria: Psihoterapie

DESCRIERE

Expresia psihopatologică în pictură - Aurel Romila

 
Psihopatologia îmbracă multe forme – de la cele mai grave, care echivalează cu o dezintegrare aproape completă a personalității, la cele mai ușoare, mai acceptabile social, în care suferința individului poate trece neobservată de cei din jurul său. În adâncuri există însă mereu un zbucium, ce transpare prin produsele inconștientului – gesturi, cuvinte rostite fără voie, vise, creații artistice. Aici intervine, însă, o primă întrebare: sunt acestea din urmă artă? În ce măsură desenele și picturile persoanelor atinse de boala psihică pot transmite fiorul și încântarea pe care privitorul le trăiește în fața unui Rembrandt? Care sunt criteriile care despart arta „adevărată", recunoscută public, de aceste expresii interioare? Și, apoi, din perspectiva medicului și a psihologului, întrebarea vizează valoarea lor diagnostică – cât de mult pot discrimina aceste creații între o tulburare și alta sau cât pot oferi un prognostic al bolii?

Cu cele mai bine de 800 de lucrări pe care le prezintă, realizate de peste 250 de pacienți psihiatrici, cartea de față deschide o cale către lumea abisală a bolnavului psihic, permițându-ne să aruncăm o privire înăuntru și să căutăm un sens dezechilibrului.
 
CUPRINS:
 
1. Nota redacției

PARTEA I: CONSIDERAȚII TEORETICE
RAPORTURILE EXPRESIEI PLASTICE CU PSIHIATRIA

1. Datele problemei
2. Valoarea psihiatrică a expresiei plastice
3. Valoarea psihopatologică a expresiei plastice
4. Metoda

PARTEA a II-a: CERCETARE PERSONALĂ
PICTURĂ ȘI RESOCIALIZARE

5. Concepția și metoda de lucru
Rezultate
A. Expresia plastică la oligofreni
B. Expresia plastică în bolile cerebrale organice
C. Expresia plastică în epilepsie
D. Expresia plastică în alcoolism
E. Expresia plastică în psihopatii
F. Expresia plastică în nevroze
G. Expresia plastică în psihoza maniaco-depresivă
H. Expresia plastică în schizofrenie

6. Discuții
7. Concluzii

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0285 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.