Eminescu Zeul tutelar al spiritualitatii noastre

Eminescu Zeul tutelar al spiritualitatii noastre
Preț: 30,00 lei
Disponibilitate: în stoc furnizor - stoc 1
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 252
Format: 14.5*21
Categoria: Dezvaluiri

DESCRIERE

Eminescu, Zeul tutelar al spiritualității noastre - Gheorghe Bucur

 

Probabil că niciun nume nu se confundă mai mult cu profilul identitar al neamului nostru decât Mihai Eminescu. Desigur, mă refer la aspectele nobile ale acestui profil identitar, care sunt cheia supraviețuirii noastre într-o lume care se chinuie de două milenii să ne șteargă din istorie.

Ca în cazul tuturor geniilor, El, marele poet și jurnalist, românul absolut, a văzut cu mult peste puterea de înțelegere a generației sale și, din păcate, chiar cu mult peste puterea de înțelegere a majorității românilor de azi, pierduți în ideologia globalistă.

Și cu toate că despre Eminescu s-au scris atâtea cărți, el încă este sursă de inspirație pentru noi studii, prilej de revelație și de cristalizare a noi idei, a noi perspective.

Este și cazul cărții profesorului Gheorghe Bucur care ne oferă un unghi inedit de înțelegere a operei și aspirațiilor sale.

Pornind de la o clarificare a „fizionomiei etnice” a lui Eminescu, analizând conexiunea profundă a acestuia cu „câmpul morfogenetic geto-dac”, autorul ne demonstrează că „dacismul” este o coordonată definitorie a creației și personalității marelui poet.

Mai mult decât atât, cartea ne convinge că toate lucrurile converg spre plasarea lui Mihai Eminescu în matricea identității naționale ca „mit cultural fundamental”. Iar de aici până la statutul de „zeu tutelar al spiritualității noastre” nu mai este decât un pas. Un pas pe care, însă, nu trebuie să îl facem noi. L-a făcut deja, în numele nostru, egregorul național. Şi noi nu putem decât să acceptăm acest lucru cu smerenie. Așa cum a făcut-o și profesorul Gheorghe Bucur atunci când a scris și a dat nume acestui studiu. - Daniel Roxin

CUPRINS:

Cuvant-inainte de Daniel roxin

Nota autorului

O analiza a fizionomiei etnice a lui Mihai Eminescu, realizata de criticul G. Calinescu

Eminescu si campul morfogenetic geto-dac

Motivul soarelui in lirica antuma a lui Mihai Eminescu

Motivul soarelui in poemul postum eminescian Memento mori

Paralelism intre viziunea lui M. Eminescu si a lui G. Cosbuc privind mitul soarelui

Dacismul - coordonata definitorie a creatiei si personalitatii lui Mihai Eminescu

Rugaciunea unui dac - expresie a unei profunde drame existentiale

Valori stilistice ale folosirii verbului in Scrisoarea I

M. Eminescu - soare al poeziei romanesti

Unirea tuturor romanilor - ideal patriotic fundamental al lui Mihai Eminescu

Mihai Eminescu - mit cultural fundamental al matricei identitare nationale 

Bibliografie

Lista ilustratiilor

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Cărți noi - Dezvaluiri

Created in 0.0243 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.