Cresterea porcilor. O afacere cu investitie mica si profit din primul an

Cresterea porcilor. O afacere cu investitie mica si profit din primul an
Preț: 35,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil - stoc 0
Editura:
Anul publicării: 2013
Pagini: 152

DESCRIERE

Cresterea porcilor. O afacere cu investitie mica si profit din primul an - Tei Horatiu …din cele peste o suta de mii de specii de animale existente, aproape 50 au fost domesticite de-a lungul timpului, ramanand in relatie cu viata de zi cu zi a omului. Dupa caine, cel mai vechi animal domesticit si cel mai des intalnit, a fost porcul, derivat din porcul salbatic existent in Alpi si Pirinei, in Asia Centrala si Sud-Vestica. In Caucaz si Muntii Taurus (de unde a fost adus si domesticit de egipteni in mileniul al IV-lea I. Hr.). Porcul, a fost in mod traditional un rnaturator", si la inceputul domesticirii sale era crescut ca mi' loc de a utiliza resturile alimentare ale oamenilor. Domesticirea porcului este documentata si atestata in Iran si Mesopotamia inca din mileniul al VlI-lea i. Hr. Sunt dovezi, insa, ca porcul provine dintr-o specie inrudita care a crescut pe langa asezari le hominizi lor din aria geografica a Chinei, fiind domesticiti Inca din paleolitic, In mileniul XIII, i. Hr. Inregistrarile istorice indica faptul ca porcii din Asia au fost introdusi in Europa in secolul 18 si la inceputul secolului 19. Stramosul salbatic al porcului dom estic este mistretul, Sus seraia care in Romania, populeaza majoritatea padurilor, din Delta si Lunea Dunarii, pana in desisurile Carpati lor. Din domesticirea mistretului au rezultat rasele de porci primitive (Mangalita, Stocli, Bazna), astazi pe cale de disparitie. iar din acestea prin incrucisari nedirijate cu unele rase importante s-au format rasele egru de Shei si Alb de Banat. Motivul principal al comesuciru l-a constituit necesitatea omului. de a poseda si de a-si crea o rezerva permanenta de carne si chiar de grasime. De mentionat ca, domesticirea porcilor s-a efectuat Intr-un timp indelungat, parcurgandu-se urmatoarele etape: capti itatea, imblanzirea sidomesticirea propiu-zisa. Din speciile salbatice au rezultat initial populatii primitive de porci. In urma domesticirii, din mistretul asiatic au rezultat porcii primitive asiatici. Iar din mistretul european, porcii primitivi europeni. Specia actuala, Sus domesticus, isi are originea din doua specii de porci salbatici: Sus scrofa ferus (mistretul european) si Sus vittatus (mistretul asiatic), deci o origine difileticat. CUPRINS: Originea şi începutul creşterii porcilor Importanţa economică a creşterii porcilor APRECIEREA DIFERITELOR RASE DE PORCINE Conformaţia corporală 1. Tipurile constituţionale 2. Tipurile morfo-productive 3. Aprecierea culorilor la porcine 4. Definiţii utile ÎNSUSIRILE FIZIOLOGICE SI PRODUCTIVE Capacitatea de înmulţire Precocitatea Temperamentul porcilor Comportamentul porcilor Ierarhia de grup Stresul la porci RASE DE PORCINE REPRODUCŢIA PORCINELOR I. Ciclul reproducător al scroafei II. Sisteme de fecundare utilizate Ia porcine III. Diagnosticarea gestaţiei IV. Gestaţia V. Fătarea la scroafe VI. Lăuzia şi lactaţia VIL Inţărcarea TEHNOLOGIA CREŞTERII PORCINELOR Tehnologia de creştere a tineretului porcin înţărcat Tehnologia de îngrăşare Creşterea şi întreţinerea tineretului porcin de reproducţie Intreţinerea vierilor Intreţinerea scroafelor Boli, tratamente, vaccinări ALIMENTAŢIA PORCINELOR Furaje utilizate în alimentaţia porcinelor 1. Furaje concentrate 2. Subproduse industriale 3. Nutreţuri proteice 4. Furaje de volum 5. Nutreţuri combinate 6. Prepararea furajelor 7. Programul de furajare 8. Raţii de furajare Alimentaţia porcilor la îngrăşat Alimentaţia tineretului porcin Alimentaţia vierilor de reproducţie Alimentaţia scroafelor de reproducţie SISTEME DE EXPLOATARE ŞI ÎNTREŢINERE A PORCINELOR Sistemul extensiv de exploatare Sistemul intensiv de exploatare Sistemul semiintensiv de exploatare MANOPERE ŞI INTERVENŢII ZOOVETERINARE Abordarea contenţia şi manipularea porcilor Tăierea colţilor Tăierea cozii Ingrijirea copitei - Tratarea abceselor Castrarea masculilor. Castrarea scroafelor APRECIEREA PRODUCŢIILOR PORCINELOR Aprecierea producţiei de carne Produsele secundare şi subprodusele PRODUCŢIA DE CARNE Compoziţia chimică însuşirile fizice şi organoleptice Prelucrarea cărnii de porc.. Preparate tradiţionale din carne de porc Caltaboşi cu sânge şi orez.. Caltaboşi din măruntaie Cârnaţi afumaţi şi uscaţi Cârnaţi cu sânge (Sângerete) Cârnaţi de ficat ( Cârnaţi haiduceşti Cârnaţi măcelăreşti Cârnaţi moldoveneşti (Trandafiri) Cârnaţi olteneşti Cârnaţi ţărăneşti Chişcă umplută. Jambon Muşchiuleţ fiert în vin Pastramă de porc Slănină afumată Slănină crudă sărată Slănină cu boia dulce Slănini fiartă Şuncă de Praga I Şunci de Praga II Şuncă de Westfalia. Tobă, Tobă cu aspic Tobă din căpăţână de porc cu sânge STANDARDELE REALIZĂRII ADĂPOSTURILOR PENTRU PORCINE Bunăstarea animalelor Recomandări generale pentru porcine Adăposturile şi cazarea Dejecţiile şi protecţia mediului Proiectarea adăpostului pentru porcine Elemente de construcţie Fundaţia Pereţii exteriori Ferestrele, uşile şi porţile. Tavane şi acoperişuri Pardoseli Ventilaţia Instalaţii electrice, alimentarea cu apă şi sistemul de canalizare Echipamentele Amplasarea clădirilor şi planificarea Exemple de proiecte de adăposturi pentru porcine 1. Sistem de adăpost pentru 100 de scroafe incluzând şi purceii înţărcaţi 2. Sistem de adăpost pentru grăsuni cu o capacitate de 1. 000 de capete 3. Sistem de adăpost pentru scroafe înţărcate şi gestante 4. Sistem de adăpost pentru purcei înţărcaţi BIBLIOGRAFIE SELECTIVĂ

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0209 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.