Cresterea albinelor. O afacere cu investitie mica si profit din primul an

Cresterea albinelor. O afacere cu investitie mica si profit din primul an
Preț: 35,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil - stoc zero
Autor:
Editura:
Anul publicării: 2013
Pagini: 128

Alertă stoc

?
Completați adresa dumneavoastră de e-mail
*
?
Codul de siguranță, necesar pentru a face distincție între oameni și programele informatice automate care răspândesc spam

DESCRIERE

Cresterea albinelor. O afacere cu investitie mica si profit din primul an - Editura Gold Apicultura (apis = albina, cultura = cultivare) este stiinta care studiaza viata, cresterea si ingrijirea albinelor, in scopul obtinerii si folosirii produselor apicole si al polenizarii culturilor agricole. Ca ramura a agriculturii se bazeaza pe instinctul albinelor de a depozita rezerve de hrana peste necesarul de consum, rezerve care sunt folosite de apicultor. Cresterea populatiei la nivel mondial, evolutia tehnico-stiintifica si socio-economica au determinat cresterea necesarului de produse alimentare si diversificarea gamei acestora. In aceste conditii apicultura dobandeste un rol tot mai important ca furnizoare de produse alimentare (miere) dar si ca vector de crestere a productiei apicole prin polenizarea culturilor entomofile. De asemenea furnizeaza diferite produselor cu rol in mentinerea sanatatii populatiei prin intermediul produselor cu mare valoare profilactica si terapeutica. Din punct de vedere social si economic este recunoscut faptul ca aceasta ramura de activitate contribuie la asigurarea prosperitatii populatiei, in special din mediul rural, printr-o sursa suplimentara de venit si utilizarea superioara a resurselor naturale si umane. In plus apicultura capata o importanta sporita prin sustinerea si stimularea mediului natural prin efectele de necontestat asupra biodiversitatii floristice. Tara noastra detine o traditie indelungata in domeniul cresterii albinelor si realizarii de produse apicole, apicultura impunandu-se ca ocupatie de sine statatoare. Inca din cele mai vechi timpuri conform marturiilor istorice existente in acest sens. In prezent in contextul globalizarii apicultura capata noi valente, practicarea acesteia, vizand nu doar importanta sa economica, ci si importanta stiintifica, ecologica, sociala etc. In Romania. activitatea de crestere a albinelor s-a dezvoltat in conditii naturale deosebit de favorabile, ce au contribuit la dezvoltarea continua a acestei activitati si. implicit, la obtinerea unor productii apicole insemnate. Apicultura ca ramura de productie agricola, a constituit inca din antichitate o indeletnicire apreciata de catre societatea umana, initial pentru produsele obtinute (miere, polen, laptisor de matca ... propolis, ceara si venin de albine), iar ulterior, inclusiv in prezent, pentru contributia pe care aceste insecte o au la cresterea recoltelor de fructe, legume si seminte, prin polenizare. In prezent, Romania se situeaza printre tarile cu o apicultura bine dezvoltata, aceasta situatie fiind o consecinta a efectivelor insemnate de familii de albine de care dispunem, a cantitatii de miere obtinuta, a diversificarii productiei apicole si a rezultatelor activitatilor de cercetare stiintifica si de pregatire a specialistilor. Mierea este principalul produs al apiculturii. apreciat atat pentru insusirile sale nutritive, cat si pentru efectele sale terapeutice. S-a constatat ca mierea de albine este unul din produsele cele mai complexe din punct de vedere biologic. In compozitia careia s-au descoperit substante foarte importante pentru organismul uman. Ca aliment mierea este o ursa de carbohidrati usor digestibila, naturala si care furnizeaza rapid energie. Mierea este un aliment puternic energetic - 310 calorii/l00 g si ocupa un volum redus. Se stie ca 1 kg miere echivaleaza cu 3 l de lapte, 30 banane, 50 oua sau 12 kg carne. Pe langa gustul sau placut si compozitia sa nutritiva, mierea are si o serie de proprietati, umiditatea scazuta constituie o parte importanta din sistemul care protejeaza mierea de atacul microorganismelor. Natura hiperosmotica a mierii (datorita continutului ridicat de glucide si scazut de apa) inhiba cresterea si dezvoltarea bacteriilor si a drojdiilor prin deshidratarea si omorirea acestora… CUPRINS: ISTORIA APICULTURII IMPORTANŢA APICULTURII SISTEMATICA ALBINEI MELIFERE RASELE SPECIEI APIS MELLIFERA Rase europene Rase africane Rase orientale ANATOMIA Şl MORFOFIZIOLOGIA ALBINELOR Capul Toracele Abdomenul Sistemul circulator Sistemul glandular Sistemul muscular Sistemul nervos Sistemul neuroendocrin Aparatul digestiv Aparatul excretor Aparatul reproducător Aparatul respirator Aparatul vulnerant Organele de simţ FAMILIA DE ALBINE 1.Componenţă Matca Trântorii Albinele lucrătoare 2.Cuibul albinelor 3.Dezvoltarea familiei de albine I. întinerirea familiei II. Perioada de creştere III.Perioada formării albinelor de iernare IV.Perioada iernării 4.Diviziunea muncii la albine 5.Protecţia biochimică a coloniei 6.Furtişagul şi deriva VIAŢA FAMILIEI DE ALBINE 1.Necesităţi vitale 2.Hrana familiei de albine Nectarul Mierea Zaharul Polenul Păstura 3.Relaţiile de nutriţie în familia de albine 4.Comunicarea la albine 5.Evolutia biologică a familiei de albine ÎNMULŢIREA FAMILIILOR DE ALBINE Roirea naturală Roîrea artificială BOLILE ALBINELOR 1. Boli necontagioase Anomaliile măteilor Boala de mai Diareea albinelor Puietul răcit 2. Bolile contagioase Bolile contagioase bacteriene Loca americană Loca europeană Paratifoza Septicemia Bolile contagioase micotice Ascosferoza (puietul văros) Aspergiloza (puietul pietrificat) Melanoza Bolile contagioase parazitare Acarioza Ambioza Nosemoza Brauloza Senotainioza Triunghiulinoza Varrooza Bolile contagioase virotice Puietul în sac Boala neagră 3. Intoxicaţii Intoxicaţia cu medicamente Intoxicaţia cu mierea de mană Intoxicaţia cu nectar Intoxicaţia cu polen Intoxicaţia cu pesticide DĂUNĂTORII ALBINELOR STUPII ŞI PAVILIONUL APICOL 1. Stupul multietajat 2. Stupul vertical 3. Stupul orizontal 4. Pavilionul apicol INVENTARUL APICOL Echipament pentru protecţia apicultorului Unelte pentru efectuarea lucrărilor în stupina Inventar apicol utilizat la descăpăcirea fagurilor Inventar apicol utilizat la extracţia mierii Inventar apicol utilizat pentru condiţionarea mierii Aparate pentru verificarea calităţii mierii Inventar apicol utilizat la extragerea şi condiţionarea cerii LEGISLAŢIE NAŢIONALĂ ŞI COMUNITARĂ ADRESE UTILE SURSE BIBLIOGRAFICE

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0247 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.