Cine sunt eu intr-o societate traumatizata?

Cine sunt eu intr-o societate traumatizata?
Preț: 45,00 lei
Disponibilitate: în stoc furnizor - stoc 1
ISBN: 978-606-40-0945-6
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 240
Format: 16.5*23.5
Categoria: Psihoterapie

DESCRIERE

Cine sunt eu într-o societate traumatizată? - Franz Ruppert

 

Cum ne determină viaţa dinamicile relaţiei agresor-victimă şi cum ne eliberăm de acestea

Din lucrarile anterioare ale lui Franz Ruppert știm că traumele, în special cele care se întâmplă la începutul vieții, au o influență profundă asupra celor mai mulți dintre noi. În cartea de față această abordare este extinsă la înțelegerea societății ca întreg. Autorul se centrează în special pe repetarea dinamicilor victimă – agresor ca forțe ciclice care ne mențin într-o lume în care traumatizarea și retraumatizarea se repetă la nesfârșit.

Toate instituțiile noastre – sisteme politice, justiție, sisteme de sănătate – fiind alcătuite din oameni ca noi, pot avea o influență traumatizantă asupra noastră. Dacă fiecare dintre noi ar fi capabil să recunoască faptul că ar putea acționa ca agresor, am putea ajunge la un nou nivel al responsabilității pentru locul nostru în societate și pentru legăturile pe care le stabilim cu ceilalță, cu un efect benefic asupra stării noastre de bine.
Apelând la relatări personale și la argumente bazate pe teoria psihotraumei centrate pe identitate, Ruppert ne deschide calea pentru a trece dincolo de dinamica victimă – agresor, către o societate sănătoasă.

 

CUPRINS:

 

Cuvânt-înainte

Capitolul 1. Eu și umanitatea
Paradisul ar fi accesibil pe pământ. Omenirea pe marginea prăpastiei

Capitolul 2. Psihicul uman – văzut din interior și din exterior
Absența nevoilor, principiul plăcerii sau învățarea bazată pe recompense? Promisiunea terapeutică a farmacologiei. Psihicul conștient și inconștient. Descoperirea atașamentului și a traumei psihice. Psihicul uman și realitatea. Memoria și amintirea. Co-conștiința. Realitățile aparente. Emiterea și receptarea de informații. Psihicul sănătos. Cine sunteu? Identificările. Atribuirile. Delimitările. Identitatea reală. Faptul de a exista. Condiția de subiect. Condiția de eu. Psihicul sănătos, stresat și traumatizat. Limitele cunoașterii de sine. Iluzia sănătății psihice. Hardware și software. Conservarea speciei sau autoconservarea?

Capitolul 3. Psihicul și societatea
Cunoașterea psihologică este importantă pentru toți. Părinți pro sau contra copiilor? Absența sentimentului matern. Educație pro sau contra copiilor? Concurența dintre sexe. Concurența economică. Politica și concurența dintre națiuni. Catastrofele naturale ar fi deja suficiente. A construi sau a distruge? Luptă sau adaptare? Existență și conștiință.

Capitolul 4. Experiențe de viață traumatice
Clivajul corp-psihic. Triadele traumei. Clivajele psihicului determinate de traumă. Supra-viețuire în loc de viețuire. Biografia traumei psihice. Trauma identității. Trauma iubirii. Trauma sexualității. Trauma pro- priei agresivități. Traumele existențiale și traumele de pierdere în con- textul biografiei traumei. Traumele văzute ca o cauză a autovătămării.


Capitolul 5. Dinamica relației agresor-victimă
Victima traumei psihice. Agresorul care provoacă psihotrauma. Condiția de victimă. Atitudinile tipice victimei, ca strategii de supraviețuire în condiții de traumă. „Cine nu muncește..." Identitatea victimei. De la victima traumatizată la agresor. Atitudinile tipice victimei, ca strategii colective de supraviețuire în condiții de traumă. Condiția de agresor. Atitudinile tipice agresorului. A tăinui și a închide ochii. Ideologiile agresorului. Identitatea agresorului. Agresorul traumatizant la putere. Co-agresorul. Ce câștigă agresorii traumatizanți? Agresor și victimă într-o singură persoană. Corpul și clivajul agresor-victimă. Suicidalitatea. Un caz ilustrativ. Anders Behring Breivik: de la victima unei traume din copilărie la asasinul în masă

Capitolul 6. Societăți traumatizate și traumatizante
Când întreaga societate combate doar simptomele. Efectele și repercusiunile psihotraumelor. Negarea socială a traumei. Cum trăim în societățile traumatizate?

Capitolul 7. Când nu găsim calea de ieșire
Răzbunarea. Rebeliunea. Revoluția. Iertarea. Împăcarea. Salvarea altor oameni. Patologizarea. Religia. Spiritualitatea. Arta. Consumul de droguri. Discursurile raționale. Niciun plus de cunoaștere pentru societate

Capitolul 8. Cum găsim calea de ieșire
Sentimentul propriei condiții de victimă. Cum scăpăm de condiția de agresor. Copii sănătoși psihic – societăți sănătoase psihic

Capitolul 9. Metoda intenției și teoria psihotraumei centrate pe identitate
Angelika: Acolo vreau să ajung. Cum procedăm când lucrăm cu intenția. Andreas: Eu aș dori să știu ce vreau să omor în mine. Agresori care declanșează propriile traume. Să rămânem în contact cu noi înșine. Viața dincolo de dinamica relației agresor-victimă. De la un „Eu" sănătos la un „Noi" sănătos. Leadership by compassion. Ce ne unește pe toți. Societatea sunt eu.

Bibliografie

 

 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0210 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.