Ce mâncăm ca să ne hrănim.

Ce mâncăm ca să ne hrănim.
Preț: 44,00 lei
Disponibilitate: în stoc furnizor - in stoc
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 512
Format: 13*20

DESCRIERE

Ce mâncăm ca să ne hrănim. Prevenție și terapie prin dieta în Bolile Cardiovasculare și în Diabetul Zaharat - Gheorghe MENCINICOPSCHI

 
Spre deosebire de celelalte specii, omul si-a pierdut instinctul de a se HRANI CORECT, sanatos, in decursul evolutiei sale socio-culturale. De aceea, pentru a PREVENI bolile si a dobandi o sanatate durabila – sustenabila, omul, ca individ, dar si urmasii lui, paradoxal, trebuie sa invete sa-si aleaga alimentele, sa invete sa le prepare, intr-un cuvant sa RE – INVETE SA MANANCE!

... Se pare ca, in procesul evolutiv al speciei umane, centrul de greutate s-a mutat in sfera psiho-mentalului, actionand, la nivel individual, dupa modelul „reuseste cine stie, scapa cine intelege, reuseste cine poate face conexiuni ascunse pentru aflarea adevarului, care ii va ghida evolutia socio-biologica!”. Specia noastra nu va putea sa-si supravietuiasca siesi, decat daca va intelege ca singura solutie este armonizarea ei cu natura, prin cunoasterea cat mai profunda a legilor naturale care o guverneaza atat pe aceasta, cat si pe fiinta din noi insine. Acest adevar a fost exprimat extrem de plastic acum aproape un secol de catre Constantin Noica, cel care afirma ca „cea mai aroganta idee a omului este aceea ca poate ajuta NATURA!”

... Astfel, astazi s-a ajuns la PARADOXUL „MANCAM FARA SA NE HRANIM!”, ceea ce echivaleaza cu aparitia carentelor nutritionale subclinice cronice, de tip epidemic, de care sufera mai mult de jumatate din cetatenii Uniunii Europene.
Pe fondul acestor carente evolueaza, tot epidemic, bolile cronice ale civilizatiei moderne. Prof. Dr. H. C. Gheorghe MENCINICOPSCHI
 
 
CUPRINS:
 

O NOUĂ ABORDARE A BOLILOR CARDIOVASCULARE (CVD)... 7

1. Omul - O abordare holistică... 8
1. 1. Omul modern şi provocările sale... 8
1. 2. Omul - sistem biologic ultracomplex... 13

2. Alimente, dietă, stil de viaţă. O nouă abordare a calităţii alimentului... 23
2. 1. Aerul - respiraţia şi sistemul circulator... 24
2. 1. 1. Respiraţia alveolo - pulmonară şi conexiunea cu sistemul cardiovascular... 26
2. 1. 2. Bioenergetica respiraţiei în conexiune cu sistemul cardiovascular - mitocondria organit esenţial al metabolismului energetic celular inclusiv miocitar ... 27
2. 2. Apa... 49
2. 2. 1. Paradoxul sodiului şi bolile cardiovasculare - Sarea bună pentru mâncare... 52
2. 2. 2. Ce fel de apă consumăm pentru o hidratare optimă... 53
2. 3. Alimentele şi calitatea alimentului... 56
2. 3. 1. Omul integrator al lanţurilor trofice planetare 56
2. 3. 2. Calitatea alimentului - un concept holistic.. 65

3. Conexiuni Sistem Cardiovascular, Sistem Nervos, Sistem Endocrin, Sistem Imunitar, Sistem Respirator, Sistem Digestiv Rinichi - Stres, Status Pro-Inflamator Sistemic. 117

4. Patogeneza Bolilor Cardiovasculare (CVD)... 121
4. 1. Statusul proinflamator sistemic cronic, subclinic şi patogeneza bolii cardiovasculare şi cerebrovasculare... 122
4. 2. Disfuncţia endotelială şi fenotipul endotelial... 125
4. 2. 1. Patogeneza aterosclerozei... 128
4. 3. Evaluarea riscului cardiovascular în noua abordare cardiologică... 147
4. 4. Principalii factori de risc pentru bolile cardiovasculare (CVD) şi cerebrovasculare (AVC)... 162
4. 4. 1. Paradigma colesterolului... 162
4. 4. 2. Hiperinsulinemia - hiperglicemia... 170
4. 4. 3. Stresul oxidativ - sindromul metabolic... 174
4. 4. 4. Metabolism bioenergetic defectuos - disfuncţiile mitocondriale... 175
4. 4. 5. Biochimia sângelui... 176
4. 4. 6. Feritina... 181
4. 4. 7. Sănătatea cavităţii orale... 182
4. 4. 8. Hipertensiunea arterială, factorii genetici şi specificul apartenenţei la genul feminin - masculin ... 185
4. 4. 9. Radiaţiile ionizante... 187
4. 4. 10. Grăsimi hidrogenate - acizii graşi trans- ... 187
4. 4. 11. Metale grele - toxice... 190
4. 4. 12. Sindromul de adaptare la stres... 193
4. 4. 13. Acidul uric... 195
4. 4. 14. Fumatul... 199
4. 4. 15. Bolile autoimune şi inflamatorii... 200
4. 4. 16. Stilul de viaţă şi alimentaţia... 201
4. 4. 17. Conexiunile bolilor cardiovasculare (CVD) cu disfuncţiile gastrointestinale, imunitare, renale, respiratorii şi procesele de detoxifiere... 223

5. Prevenţia şi Dietoterapia Bolilor Cardiovasculare (CVD): Cardiologia - Metabolica... 225
5. 1. Coenzima Q10 (ubiquinona)... 232
5. 2. Carnitina... 242
5. 3. D-riboza...... 249
5. 4. Acizii graşi esenţiali (EPA - DHA), uleiul de peşte    ... 255
5. 5. Vitaminele E (tocoferoli - tocotrienoli)... 260
5. 6. Vitamina K2 (menaquinona - 7)... 263
5. 7. Vitamina C (acidul ascorbic)... 265
5. 8. Vitamina B3, niacina... 270
5. 9. Homocisteina şi vitaminele B... 272
5. 10. Magneziul (Mg)... 276
5. 11. L - arginina... 281
5. 12. Fosfolipidele esenţiale... 283
FOSFATIDILCOLINA (LECITINA)... 285
5. 13. Nattokinaza - lumbrokinaza... 287
5. 14. Usturoiul (Allium sativum L.) şi ceapa (Allium cepa L.)... 291
5. 15. Rodiile (Punica granatum)... 294
5. 16. Fungi: ciuperci microscopice (Monascus ruber), păstrăvul de fag (Pleurotus ostreatus)... 294
5. 17. Nucile... 297
5. 18. Grăsimile alimentare mononesaturate şi polinesaturate... 298
5. 19. Alte alimente şi compuşi alimentari, cu efecte cardio şi vasculoprotectoare... 300

6. Stilul de viaţă şi Dieta Hipoglucidică Cardio-Vasculoprotectoare... 316

    PREVENŢIE ŞI TERAPIE PRIN DIETĂ ÎN DIABETUL ZAHARAT

1. Patogeneza Diabetului Zaharat (DZ)... 327
1. 1. Viaţa şi Bolile Informaţionale... 327

2. Diabetul Zaharat de tip 1 (DZ1) Insulinodependent... 329
2. 1. Patogeneză şi Prevenţie... 329

3. Diabetul Zaharat de tip 2 (DZ2) Non-Insulinodependent
3. 1. Patogeneza Diabetului Zaharat DZ2... 332
3. 2. Obezitatea Abdominală Omental-Viscerală... 335
3. 3. Disfuncţia Mitocondrială în Diabetul Zaharat (DZ)337
3. 4. Toxicitatea Glucozei şi a Proteinelor Glicate... 339
3. 5. Secreţia şi importanţa Insulinei în Diabetul Zaharat Utilizarea Insulinei în organismul uman... 344
3. 6. Stilul de viaţă şi prevenţia Diabetului Zaharat(DZ)348
3. 7. Diabetul Zaharat şi Genele Stilului de viaţă... 354

4. Dietoterapia Diabetului Zaharat (DZ)... 357
4. 1. Calitatea Aalimentului... 357
4. 2. Calitatea Aalimentului: Profilul Nutriţional al alimentului şi Fenotipul Nutriţional al consumatorului 360
4. 3. Clasificarea alimentelor din punct de vedere al Informaţiei şi Energiei Vitale... 365
4. 4. Calitatea Senzorială şi Calitatea Nutriţională a Alimentelor... 369
4. 5. Indexul Glicemic (GI) şi încărcătura Glicemica (GL) a Alimentelor... 372
4. 6. Parametrii Antropometrici şi Analize de Laborator recomandate pentru Managementul Prevenţiei şi Monitorizarea Diabezităţii (Obezităţii şi Diabetului Zaharat Tip 2 (DZ2) şi a Comorbidităţilor Cardiovasculare (CVD) şi Cerebrovasculare... 375
4. 7. Alimente Indicate în Diabetul Zaharat (DZ)... 382
4. 7. 1. Fructele... 382
4. 7. 2. Legume şi Leguminoase... 388
4. 7. 3. Cereale - Pâine...... 396
4. 7. 4. Alimente cu Acţiune Hipoglicemiantă, indicate în Rezistenţa la Insulina şi Diabet Zaharat (DZ)... 402
4. 7. 5. Suplimentele Alimentare Vitamino- Minerale, indicate în Diabetul Zaharat (DZ)... 408
4. 8. Alimente Contraindicate în Diabetul Zaharat (DZ) 411 Cereale, Produse de Panificaţie, Patiserie, Cofetărie, Chips, Snack, alte alimente, Fast-Food - Junk-Food... 411

5. Efectele Antinutriţionale ale Medicamentelor Antidiabetice ... 424
5. 1. Biguanidele: Siofor, Metformin, Glucophage... 424
5. 2. Antidiabeticele Sulfonilureice: Glimepirida... 424
5. 3. Antidiabeticele Tiazolidindionice: Pioglitazona... 424
5. 4. Antidiabeticele Inhibitori de Alfa-Glucolidază-Acarboza: Miglitol... 425
5. 5. Antidiabeticele Hormoni: Insulina Glargine (Lantus), Lente Insulin (Novolin L.)... 425

6. Alimente indicate în Boala Cronică de Rinichi... 427
6. 1. Alimente cu Conţinut scăzut de Potasiu (K), sub 200 mg%, şi Fosfor, sub 200 mg%, Recomandate în Boala Cronică de Rinichi... 428

7. Alimente Indicate în Hiperuricemie - Gută... 433

8. Boala Celiacă şi Diabetul Zaharat... 443

Bibliografie selectivă... 470
Bibliografie selectivă Partea a 2-a... 496

 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0232 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.