Cartea Filocaliilor. Cele mai frumoase pagini

Cartea Filocaliilor. Cele mai frumoase pagini
Preț: 65,00 lei
Disponibilitate: în stoc furnizor - stoc 1
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 472
Format: 14.5*20.5

DESCRIERE

Cartea Filocaliilor. Cele mai frumoase pagini 

Traducere din greceşte de pr. prof. dr. Dumitru Stăniloae, membru al Academiei Române 
Selecţia textelor de Georgeta-Anca Ionescu 

„Filocalia, de fapt, i-arată omului nu numai o învăţătură teoretică, ci îi arată un model de viaţă. De aceea, bine ar fi ca ea să fie citită des şi fiecare să-şi aducă aminte să citească în fiecare zi fie dintr-un părinte din Filocalie, fie din altul, şi cînd simte că are nevoie mai ales de dezvoltarea unei anumite virtuţi duhovniceşti să se ducă la acel părinte. 
Să ajungă Filocalia familiară fiecăruia, aşa cum ar trebui să ştie fiecare creştin ce cuprinde fiecare Evanghelie, fiecare epistolă a Apostolului Pavel, şi cînd are nevoie să se lămurească într-o privinţă oarecare să se ducă acolo, la capitolul respectiv. Să devină o carte familiară, carte de îndrumare, un îndrumător pentru viaţă. Pentru aceasta, bine ar fi să aibă fiecare Filocalia proprie, să se găsească un mod de a se tipări în sute de mii de exemplare, ca să fie nelipsită din fiecare casă de creştin adevărat şi din fiecare chilie de călugăr. 
Să devină o călăuză în plan spiritual, arătîndu-ne felul cum trebuie să ne fie viaţa în relaţiile noastre cu Dumnezeu şi în raporturile cu ceilalţi, ca să fie o viaţă de model, o viaţă care să întărească legăturile între noi, dragostea între noi, să nu avem nimic de criticat în viaţa noastră, nimic care nu se cuvine să se datorească unui creştin, cum ne învaţă atît de minunat Filocalia.“ (Pr. prof. dr. Dumitru Stăniloae)
 
CUPRINS:
 
Nota editurii
Lista autorilor si lucrarilor antologice
1. Inceput: Rugaciune catre Tatal nostru. Si filocalia sfintelor nevointe ale desavarsirii
2. Din Cel fara chip s-a facut tot chipul. Cum poate omul curata, lumina si desavarsi pe chipul sau asemenea lui Dumnezeu. Chipurile asemanarii
3. Cine este ascunsul neascuns Dumnezeu? Deschiderea spre lumina de necunoscut: cunoasterea prin duh, cunoasterea prin virtuti
4. Timpul oamenilor si al lumii. Intru moarte precum intru nastere. Gandul mortii. Cum traim desavirsindu-ne cu sufletul in nadejdea nemuririi si cum murim savirsindu-ne cu trupul. Raiul, Imparatia dinlauntru.
5. Chipurile libertatii noastre. Hotarirea vointei libere, voia omului si voia Domnului. Raspunderea si alegerea, supunerea si ascultarea.
6. Intrind in camara noastra cea mai dinauntru, camara cereasca vom vedea. Grija si cunoasterea de sine. Chipurile constiintei si convietuirea cu noi insine. 
7. Chipurile firea  si pueterile mintii. Ratiunea, cugetarea, cercetarea, contemplatia, revelatia.
8. Chipurile, firea si puterile inimii. Trezvia sau curatia inimii. 
9. Firea si puterile trupului. Friiele si desavirsirile omului vizitiu siesi.
10. Impreuna vietuire si lucrare a puterilor din alcatuirea noastra: mintea, inima, sufletul si trupul.
11. Chipurile dreptei judecati. Buna socotinta, discernamantul, darul deosebirii gandurilor. 
12. Chipurile duhurilor nevazute care lucreaza binele si raul asupra noastra. Ingerii si diavolii
13. Chipurile binelui si raului intiparite in infatisarea noastra. Puterile si neputintele binelui si raului in faptura noastra. 
14. Chipurile mindriei, slava desarta si puterea de sine. Fatarnicia si minciuna.
15. Chipurile cele rele si cle bune ale intristarii. Descurajarea si dezamagirea. Chipurile plinsului si ale lacrimilor.
16. Chipurile cele rele si cele bune ale miniei.
17. Intarindu-ne in nepatimire prin patimi, purtam un razboi nevazut. Boala si sanatatea sufletului si trupului. Doctorul cel bun. 
18. Linistirea de toate patimile. Chipurile linistii. 
19. Chipurile credintei. Incredintarea, increderea si nadejdea in Dumnezeu. Masurile credintei si masurile cunoasterii celei din natura. 
20. Cei ce cred. Chipurile vietuirii credincioase: credinta din cuvinte asezate in fapte. 
21. Scriptura, cuvantul, litera si duhul. Scrisul, cititul si invatatura despre Dumnezeu si om.
22. Chipurile intelepciunii adevarate, inteleptul faptuitor si filozoful dumnezeiesc. Invatatorul si ucenicul. Alegerea bunului povatuitor intru libertate
23. Chipurile calauzelor virtutii. Slujitorii si mijlocitorii lui Dumnezeu, cei meniti sa cheme la credinta si sa ne pastreze intru credinta. Preotii, monahii, sfintii
24. Chipurile rugaciunii, vorbirea si tacerea cu Dumnezeu. Taina rugaciunii neincetate. Rugaciunea mintii si a inimii. 
25. Cine este Duhul Sfant? Ce chipuri, lucrari si roade ale harul Duhului in sufletul omului botezat
26. Cine este omul duhovnicesc? Varstele vietii virtuase. Plinirea varstei desavarsite a lui Hristos
27. Zidind virtutea ca pe o cetate si sufletul ca pe o casa a virtutilor. Cum tinem calea imparateasca: mijlocia si mijlocirea virtutilor, moderatia si cumintenia. 
28. In cautarea lui Dumnezeu, pe calea cea stramta a poruncilor si a virtutii. Chipurile rabdarii, jerfa, desavarsita desavarsire nedesavarsita. 
29. Chipurile smereniei, smerita cugetare si puterea smerita.
30. Chipurile bunatatii. Daruirea, milostenia, mila, facerea de bine, blandetea si iertatrea.
31. Aproape laolalta cu aproapele. Chipurile omeniei si convietuirea cu ceilalti
32. Chipurile dragostei celei sfinte, desavarsita iubire de aproapele
33. Cine este Hristos cel intrupat in om? Chipul omului ceresc ascuns in noi si aratat prin noi. Urmarea crucii si imitarea lui Hristos
34. Incheiere: Rugaciune de lauda si multumire. Si un indemn catre noi toti, cautatorii lui Dumnezeu si de noi insine
 
 
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0279 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.