Cartea capitolelor mistice. Meditatii asupra ascensiunii sufletului preluate de la Părinţii desertului si de la alti invatatori ai crestinismului timpuriu

Cartea capitolelor mistice. Meditatii asupra ascensiunii sufletului preluate de la Părinţii desertului si de la alti invatatori ai crestinismului timpuriu
Preț: 25,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil - stoc 0
Autor:
ISBN: 978-973-8471-34-4
Editura:
Anul publicării: 2005
Pagini: 230

DESCRIERE

… reprezinta o colectie de texte preluate din întelepciunea monastica a crestinismului timpuriu, o picatura din imensul ocean de cunoastere ezoterica ce continua sa existe si sa fie folosit pana astazi in manastirile din Orient.

Textele au fost aranjate, asa cum se proceda in vechile manuale de instructiuni crestine, in trei sectiuni distincte, una practica, a doua teoretica si cea de-a treia gnostica (intitulate cu termenii grecesti corespunzatori: Praktikos, Theoretikos si Gnostikos ). „Frazele” (care în greaca veche insemnau unitati de gândire sau paragrafe) au fost editate (la fel, asa cum se proceda în vechime) în trei „centurii”, adica grupe de cate 100 de aforisme. Fiecare fraza poate fi folosita ca reflectie pentru ziua respectiva. Initial, ele trebuiau invatate pe de rost, la inceputul zilei, iar apoi repetate ori de cate ori discipolul avea un moment de ragaz.

Aceste momente de hesychia (liniste a sufletului) erau structurate de catre calugarii de altadata ca pauze intre sarcinile simple pe care le aveau de indeplinit pentru a-si putea duce viata in mijlocul desertului. De pilda, monotonia impletitului de cosuri (una din ocupatiile favorite ale celor din mediul monahal) era intrerupta doar de repetarea regulata a rugaciunilor si de meditatia asupra „frazei” zilei.

Viata moderna este infinit mai solicitanta si mai aglomerata, dar chiar si cei mai ocupati dintre oameni au momentele lor de hesychia, spre exemplu atunci cand asteapta autobuzul sau trenul, ori atunci cand conduc masina, cand se plimba sau pur si simplu cand au o clipa de relaxare.

Asemenea momente sunt ideale pentru repetarea mentala a frazei si pentru meditatia asupra semnificatiei ei profunde: asupra manierei in care am experimentat deja pana acum sensul ei, asupra felului in care ne-ar putea ilumina ea sufletul, revelandu-ne o scanteie din adevarul nostru launtric, din preocuparile prietenilor nostri sau din misterioasele cai ale lui Dumnezeu.

Binecuvantat este sufletul ai carui ochi au fost curatati
De toate tristeţile vieţii actuale
De toti acei nori intunecati
Devenind simplu si lucid,
Si putand sa-l vada pe Domnul
Invaluit intr-un nor de lumina.
Sahdona Sirianul

*
Dumnezeul nostru iubeste profund umanitatea.
De aceea, discipolul care reuseste sa
experimenteze aceasta stare de fuziune
Va descoperi ca Dumnezeu nu-i refuza nimic.
Theognostos Preotul

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0484 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.