Albinele si produsele lor

Albinele si produsele lor
Preț: 43,90 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil - stoc 0
Editura:
Anul publicării: 2011
Pagini: 392

DESCRIERE

Albinele si produsele lor Cartea „Albinele şi produsele lor” urmează după „Creşterea albinelor” (1995) şi „Albinele şi produsele lor”(1997), editate tot de editura Ceres, şi nu are pretenţia de a fi nici tratat de apicultură, nici manual de biologie a albinelor. Ea se doreşte să fie o sinteză a cunoştinţelor actuale din apicultură în direcţiile care autorului i s-au părut cele mai importante şi este o ediţie îmbunătăţită a celei anterioare, apărută în 1997. Prin conţinutul ei, cartea „Albinele şi produsele lor” se adresează atât apicultorilor cu experienţă cât şi celor începători în ale stupăritului, studenţilor din universităţile agricole, biologilor, teologilor şi pedagogilor, specialiştilor şi nespecialiştilor, tuturor celor ce îndrăgesc albinele şi doresc să afle cât mai multe lucruri despre ele şi despre produsele apicole. Cresterea albinelor necesita un minim de cunostinte despre biologia lor si de aceea prima parte este consacrata atat albinei ca individ, cat si familiei care este, de asemenea, in felul ei, o individualitate. Partea a doua prezinta aspecte ale cresterii albinelor, tehnologiile de crestere si de ameliorare cel mai des utilizate. In partea a treia a lucrarii sunt descrise principalele boli ale albinelor si cele mai noi produse medicamentoase utilizate in combaterea acestora, iar in partea a patra este prezentata, in mod succint, baza melifera existenta la noi in tara. Mierea este un aliment deosebit de placut, hranitor, cu mare valoare biologica, calorica; este un produs usor asimilabil, intrucat albinele prin procesul biologic de invertire, au transformat zaharoza in glucoza si fructoza, astfel ca ea este practic digerata. Mierea are si o importanta actiune antitoxica. Datorita continutului sau de inhibina, mierea prezinta reale calitati bactericide. Era folosita de catre romani pentru conservarea vanatului in stare cruda, cat si la imbalsamare. CUPRINS: INTRODUCERE IMPORTANŢA CREŞTERII ALBINELOR Scurt istoric al creşterii albinelor BIOLOGIA FAMILIEI DE ALBINE Sistematica zoologică a familiei de albine Specii şi rase de albine Specii de albine Rasele speciei Apis mellifera Rase europene Rase africane Rase orientale Morfofiziologia albinei Exteriorul albinei Anatomia şi fiziologia albinei Sistemul muscular Aparatul digestiv Aparatul excretor Sistemul glandular Sistemul circulator Aparatul respirator Aparatul reproducător Sistemul nervos Organele de simţ Sistemul neuroendocrin Aparatul de apărare şi atac Componenţa familiei de albine Matca Trântorii Albinele lucrătoare Cuibul albinelor Hrana albinelor Metabolismul albinelor Relaţiile de nutriţie în familia de albine Reproducţia albinelor Activităţi îndeplinite de albinele lucrătoare Diviziunea muncii în familia de albine Moduri de comunicare la albine Emisiuni sonore cu alte semnificaţii Evoluţia biologică a familiei de albine AMELIORAREA ALBINELOR Selecţia Criterii de selecţie Metode de selecţie Încrucişarea CREŞTEREA ŞI ÎNGRIJIREA FAMILIILOR DE ALBINE Comportamentul faţă de albine Prevenirea şi combaterea furtului la albine Cercetarea familiilor de albine Inventar destinat pentru cercetarea familiilor de albine Cercetarea propriu-zisă a familiilor de albine Organizarea stupinelor Amplasarea stupinei Aşezarea şi orientarea stupilor Numerotarea stupilor Mărimea stupinei Achiziţionarea stupilor şi a albinelor Tipuri de stupi utilizaţi Stupul multietajat Stupul vertical cu magazine Stupul orizontal Pavilionul apicol Principii generale de dimensionare a stupilor Întreţinerea familiilor de albine toamna Selecţia unor biotipuri valoroase Folosirea mătcilor tinere Întreţinerea familiilor de albine cu mătci suplimentare Asigurarea hranei Realizarea unui regim termic optim Întreţinerea familiilor de albine iarna Modalităţi de iernare a familiilor de albine Completarea hranei în timpul iernatului Controlul auditiv al modului de iernare Iernarea mătcilor în afara ghemului Lucrări pregătitoare sezonului activ Întreţinerea familiilor de albine primăvara Lucrările ce se efectuează în timpul zborului de defecaţie Controlul sumar de primăvară Controlul general de primăvară Stimularea dezvoltării familiilor de albine Întreţinerea familiilor de albine în perioada de roire Roirea naturală Prinderea roiului Roirea artificială Întreţinerea familiilor de albine în perioada de valorificare a culesului Întreţinerea familiilor de albine în stupi multietajaţi Stupăritul pastoral Recoltarea mierii Producerea mierii în secţiuni Materialele necesare producerii mierii în secţiuni Îngrijirea familiilor de albine pentru producerea mierii în secţiuni Creşterea artificială a mătcilor Creşterea mătcilor fără transvazarea larvelor Creşterea mătcilor prin transvazarea larvelor Împerecherea mătcilor Tehnica creşterii trântorilor Marcarea mătcilor BOLILE ŞI DĂUNĂTORII ALBINELOR Bolile contagioase Bolile bacteriene Loca americană Loca europeană Septicemia Paratifoza Bolile virotice Puietul în sac Boala neagră Bolile micotice Ascosferoza (Puietul văros) Aspergiloza (Puietul pietrificat) Melanoza Bolile parazitare Nosemoza Amibioza Acarioza Brauloza (Păduchele albinelor) Varrooza Senotainioza Triunghiulinoza Bolile necontagioase Puietul răcit Boala de mai Diareea albinelor Anomaliile mătcilor Intoxicaţiile albinelor Intoxicaţia cu polen Intoxicaţia cu nectar Intoxicaţia cu miere de mană Intoxicaţia cu medicamente Intoxicaţii chimice Dăunătorii albinelor Găselniţa Fluturele cap de mort Viespile Lupul albinelor Furnicile Prigoriile Şoarecii Utilizarea plantelor medicinale în prevenirea şi combaterea bolilor albinelor BAZA MELIFERĂ Plantele melifere agricole de cultură Culturi de câmp Culturi furajere Culturi legumicole Culturi de plante medicinale Pomi şi arbuşti fructiferi Plante melifere de pădure Arbori şi arbuşti meliferi Plante melifere erbacee Plante melifere din fâneţe şi păşuni Plante melifere special cultivate pentru albine Specii de insecte producătoare de mană Polenizarea plantelor agricole cu ajutorul albinelor Polenizarea pomilor şi arbuştilor fructiferi Polenizarea culturilor de câmp bine cercetate de albine Polenizarea culturilor de câmp slab cercetate de albine Polenizarea culturilor de seră şi răsadniţe PRODUSELE APICOLE ŞI PRINCIPALELE LOR ÎNSUŞIRI TERAPEUTICE Mierea Obţinerea mierii Transformarea nectarului şi a manei în miere Proprietăţile fizice şi chimice ale mierii Proprietăţile fizice ale mierii Compoziţia chimică a mierii Proprietăţile fizice şi chimice ale mierii de mană Proprietăţile fizice ale mierii de mană Compoziţia chimică a mierii de mană Cristalizarea mierii Sorturi de miere Metode de examinare şi analiză a mierii Examenul organoleptic Analize fizice şi chimice de laborator Metode uzuale de determinare a mierii falsificate Condiţionarea mierii Filtrarea mierii Deshidratarea mierii Lichefierea mierii cristalizate Pasteurizarea mierii Ambalarea mierii Păstrarea mierii Însuşirile terapeutice ale mierii de albine Ceara Tipuri de ceară de origine minerală Tipuri de ceară de origine vegetală Tipuri de ceară de origine animală Proprietăţile fizice şi chimice ale cerii de albine Proprietăţi fizice ale cerii pure şi ale cerii falsificate Compoziţia chimică a cerii Defectele cerii Defecte de culoare Defecte de consistenţă Emulsionarea şi saponificarea Impurităţile Falsificarea cerii de albine Metode de analiză chimică a cerii Păstrarea fagurilor şi a cerii extrase Întrebuinţările cerii de albine Polenul Proprietăţile fizice şi chimice ale polenului Proprietăţile fizice ale polenului Compoziţia chimică a polenului Recoltarea polenului Condiţionarea şi conservarea polenului Însuşirile terapeutice ale polenului Lăptişorul de matcă Proprietăţile fizice şi chimice ale lăptişorului de matcă Proprietăţile fizice ale lăptişorului de matcă Compoziţia chimică a lăptişorului de matcă Producerea lăptişorului de matcă Conservarea lăptişorului de matcă Falsificarea lăptişorului de matcă Însuşirile terapeutice ale lăptişorului de matcă Veninul de albine Proprietăţile fizice şi chimice ale veninului de albine Proprietăţile fizice ale veninului de albine Compoziţia chimică a veninului de albine Falsificarea veninului de albine Recoltarea veninului de albine Însuşirile terapeutice ale veninului de albine Propolisul Proprietăţile fizice şi chimice ale propolisului Proprietăţile fizice ale propolisului Compoziţia chimică a propolisului Falsificarea propolisului Recoltarea şi păstrarea propolisului Însuşirile terapeutice ale propolisului LEGEA APICULTURII BIBLIOGRAFIE SELECTIVĂ

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0234 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.