Acesti romani fantastici - Dan Puric

Acesti romani fantastici - Dan Puric
Preț: 15,00 lei
Disponibilitate: în stoc furnizor - stoc 1
Autor:
Editura:
Anul publicării: 2019
Format: 13*20

DESCRIERE

Acesti romani fantastici - Dan Puric

 
 
CUVÂNT ÎNAINTE 
Când civilizaţia şi cultura unei cetăti se prăbuşesc, primul simptom al decăderii este promiscuitatea în artă. Şi iată că astăzi am ajuns cu toţii să trăim o vreme marcată deaceastă cumplită degenerare. Larându-i, spectatorul - ţâşnit din marea masă de supravieţuitori cu sufletul nelinistit de „eternele" noutăţi ale prezentului continuu în care este captiv, coborât metodic spre zona senzaţiilor primare, reeducat să-şi dispreţuiască capacitatea de-a medita şi a reflecta asupra lumii, cultivatîn indiferenţa faţă de trecut cere, frenetic, o nouă artă. in fond, strigă, cu toate puterile, să i se reprezinte propria-i Cădere. Împlinit întru aceasta şi recunoscându-se cu o stupidă bucurie, accelerează inconştient, cu de la sine putere, prăbuşirea, de altfel, inerentă, a artistului şi a artei. O sinucidere colectivâ, făcută în numele progresului cotemporan, spre care este împinsă lumea în drumui ei spre neant. Urletele „libertăţii de expri-mare", fără de nicio frontieră morală si rară aspiraţia spre transcendent, seamănă cu invaziile barbare făcute în civilizaţia antică. Numai că de data aceasta, ele sunt făcute în numele civilizaţiei. Peisajul acestor paradoxale ruine ne înconjoară astăzi de peste tot.
 
Undeva, într-una dintre scrierile sale, filosoful german Friedrich Hegel profeţea că: „Arta secolului XX va muri sub suflul rece al conceptului." Dar iată că timpul a trecut şi realitatea s-a dovedit a fi alta. Căci arta secolului XX şi, implicit, cea a inceputului de secol XXI se pulverizează sub temperatura înaltă şi nimicitor de toxica a vulgarităţii, a violenţei, având drept muze, nu setea de absolut si dorinţa de desăvârşire, ci raiul halucinogen al lumii narcoticelor şi desfrâul sufletesc al artei fără de Dumnezeu.
 
Și totuşi, apar, din când în când, judecăţi. spontane, izvorâte ca niste replici ale unui organism sănătos a cărui imunitate n-a fost biruită de „progresul" nimicitor al lumii contemporane, şi care, prin forţa, autenticitatea şi profunzimea lor, complexează şi dărâmă în fracţiuni de secundă întregi eşafodaje de gândire şi concepte adunate cu migală, menite să explice în cuante teoretice dezastrul pe care-l trăim. Și astfel, într-una din zile, soferui taxiului care mă ducea spre casă mă intreabă: „ -Știti care este viteza cea mai mare pe care o trăim cu toţii"? Viteza care depăseste cu mult accelerarea uluitoare a progresului tehnologic de astăzi?"...
 
CUPRINS:
 
Cuvant inainte, de Dan Puric... 7
 
Acesti romani fantastici! 
Actul I - Senatorul... 17
Actul II - Tanara generatie... 55
Actul III - Charlotte... 85
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0249 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.