A-ti lua viata in propriile maini

Preț: 29,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil - stoc 0
Autor: Gudrun Burkhard
ISBN: 978-606-8358-42-0
Editura: Univers Enciclopedic
Anul publicării: 2012
Pagini: 248
Categoria: Teozofie/Antroposofie
DESCRIERE
A-ti lua viata in propriile maini. Lucrul la propria biografie - Gudrun Burkhard
… este folositor să dobândim o privire de ansamblu asupra legităţilor cursului vieţii omeneşti în întregul său. De aceea, mai întâi vom schiţa biografia omenească cu ajutorul unei scheme cuprinzătoare. Cursul vieţii unui om poate fi împărţit în trei mari etape:
Prima etapă a vieţii omului este marcată îndeosebi de dezvoltarea corporală. Aici individualitatea noastră este preocupată înainte de toate de formarea corpului şi de maturizarea fiziologică a organelor noastre.
Această perioadă se întinde de la concepţie până la aproximativ 21 de ani. O putem numi „etapa primirii" sau „pregătirea". In această etapă, noi înşine contribuim numai în mică măsură la destinul nostru. Destinul ne este adus mai degrabă prin trecutul nostru.
Apoi experimentăm o etapă de mijloc, în care ne dezvoltăm în primul rând sufleteşte. In această etapă ne confruntăm cu marea sarcină a educaţiei şi a dezvoltării de sine.
Individualitatea noastră nu mai este legată de corporalitate într-o măsură aşa de mare ca mai înainte. Odată cu al 21-lea an, ea devine „majoră" şi de acum îşi poate modela viaţa cu răspundere de sine.
Trăim etapa marii „expansiuni", în care întemeiem o familie, construim o casă, ne exercităm profesia, ne formăm o carieră. In acelaşi timp, aceasta este etapa în care avem de-a face cu mulţi oameni - aşadar, este o etapă îndreptată spre viaţa socială.
Invăţăm de la alţi oameni, experimentăm prin contacte interumane confruntarea, iubirea, entuziasmul, antipatia - sentimente cu care învăţăm să trăim şi pe care trebuie să le aducem sub controlul Eului nostru.
In toate aceste lupte ale existenţei, sufletul nostru se şlefuieşte pe sine tot mai mult; dobândim propria maturitate psihică. In această perioadă ne realizăm ca personalitate în lume. Abia după această etapă din viaţă suntem oameni maturi, în sens deplin. Ne aflăm atunci în jurul vârstei de 42 de ani.
In perioada dezvoltării sufleteşti, procesele de construcţie şi de distrugere din corpul nostru sunt în echilibru, ceea ce ne permite să fim extraordinar de productivi în exterior.
In continuare, intrăm in cea de a treia etapă, etapa dezvoltării spirituale. Aşa cum planta, după ce a crescut, face flori şi fructe, la fel şi omul - roadele vieţii sale trebuie să devină vizibile. Pentru aceasta, trebuie să le lăsăm să ajungă la maturitate deplină.
In această perioadă forţele biologice descresc treptat, iar forţele de descompunere din corp încep să predomine. In dezvoltarea noastră sufletesc-spirituală, nu ne mai propunem doar ţeluri personale, ci ne îndreptăm către ţeluri mai cuprinzătoare.
Cu alte cuvinte, ne stabilim ţeluri ce privesc întreaga omenire. In afară de aceasta, începem să ne preocupăm tot mai intens de generaţiile viitoare.
Atingerea propriilor ţeluri necesită un efort mai mare, pentru că, în etapa în care ne aflăm acum, nu mai suntem purtaţi de forţele de viaţă ale corpului. Insă tocmai acest lucru ne permite să dezvoltăm o conştientă mai largă; pentru că procesele de construcţie din corp întunecă conştienţa.
De exemplu, după o masă ne simţim mai somnoroşi; un nou-născut doarme aproape toc timpul şi, în jumătate de an, îşi dublează greutatea. Dimpotrivă, cu cât creşte activitatea de descompunere din corp, cu atât vom avea posibilitatea de a dezvolta o conştienţa mai mare.
Datorită proceselor de distrugere, în această perioadă sunt eliberate mai multe forţe de viaţi, care astfel ne stau la dispoziţie ca posibile forţe ale conştientei. (In ilustraţia 2 de la pag. 25 am indicat această dezvoltare printr-o linie.)
In această etapă de viaţă forţele sufleteşti pot ori să contribuie la creşterea forţelor conştientei, ori, atunci când nu sunt active într-un mod conştient in noi, pot să cadă pradă proceselor de distrugere din organism. Bineînţeles, omul poate să ignore procesele de distrugere din corpul său şi să lucreze mai departe la intensitate maximă.
După câţiva ani, aceasta poate duce foarte probabil la un mare „breakdown" (cancer, infarct, stres, oboseală cronică etc.), iar omul va fi forţat să ia o pauză în viaţa sa. După care el va fi obligat să dea o nouă formă vieţii sale. (Compară cu linia b din desenul 2).
In lumea animalelor, putem observa că în această etapă a vieţii lor animalele devin nefolositoare şi inutile şi îşi aşteaptă moartea. Basmul „Muzicanţii din Bremen" descrie acest proces într-un mod impresionant.
Când ca om adopt atitudinea: „Ah, acum am deja 45 de ani, nu mai merită să încep ceva nou", atunci evoluţia mea sufletească va începe să decadă. (Compară cu linia c de dezvoltare din ilustraţia 2.)
Insă pentru că omul nu este numai o fiinţă biologică, ci şi una sufletesc-spirituală, el are mari posibilităţi de dezvoltare în această etapă: „Viaţa începe de la 40 de ani!" este o maximă edificatoare pentru această realitate. In această perioadă forţele sufletesc-spirituale se eliberează tot mai mult de corp şi, astfel, putem desfăşura noi aptitudini spirituale, într-o libertate tot mai mare.
Pentru a evita neînţelegerile, să precizăm că o dezvoltare sufletească are loc, firesc, şi în primii 21 de ani de viaţă. Aceasta este însă puternic legată de corp. De asemenea, şi elementul spiritual al personalităţii luminează atunci uşor, apoi din ce in ce mai mult.
Şi, bineînţeles, dezvoltarea sufletească continuă şi în etapa dezvoltării spirituale, aşadar în a treia etapă a vieţii noastre, când multe lucruri pe care in anii anteriori nu le-am avut în vedere, pot fi refăcute în această perioadă.
Etapa de dezvoltare sufletească poate să nu fie înţeleasă pe deplin, dacă privirea nu este îndreptată asupra Eului, care lucrează constant la transformarea şi remodelarea sufletului. Deoarece corpul, sufletul şi spiritul (Eul) lucrează mereu împreună.
Cele trei mari perioade ale vieţii omeneşti mai pot fi caracterizate şi după cum urmează:
-In prima etapă predomină „a lua", „a primi". Este vremea pregătirii, a „devenirii omului".
-A doua etapă este puternic marcată de interacţiunea dintre „a lua" şi „a da". Este vremea luptei, a „existenţei omeneşti".
-In a treia etapă, în prim-plan se situează „a da". Este vremea „împlinirii omeneşti".
Aceste etape sunt cunoscute din vechime; ele sunt precum primăvara, vara, toamna şi iarna. Un grădinar, care cunoaşte bine anotimpurile, ştie când trebuie să pună în pământ o sămânţă sau alta, sau când poate să recolteze.
Aşa şi omul care are o cunoaştere a etapelor vieţii, precum bunul grădinar, nu va voi să recolteze înainte ca pomul să crească şi să dea în floare. Primăvara toate plantele sunt încă la stadiul de sămânţă şi au nevoie de multă forţă pentru a creşte. Vara plantele se răspândesc pe întreg pământul, iar toamna se coc fructele şi se formează seminţele. Iarna seminţele stau liniştite în pământ şi aşteaptă o nouă viaţă…
Gudrun Burkhard, medic, terapeut şi autoare, s-a născut în Brazilia, unde a trăit şi a activat. Este cofondatoare a clinicilor „Tobias” şi „Artemisia” din São Paolo, centre de medicină antroposofică.
A ţinut cursuri pentru lucrul asupra biografiei şi a conferenţiat despre aceasta în Brazilia, dar şi în Europa, în special în Elveţia, Germania, Spania şi Portugalia.
Lucrări: Schlüsselfragen zur Biografie, Das Leben geht weiter, Mann und Frau ş. a.
………………………
…lucrul la propria biografie nu este important pentru oameni doar în perioadele de criză şi restrişte sau pentru depăşirea unui destin greu. Mai curând, este de folos celor care caută o aprofundare în cunoaşterea de sine şi care, în acelaşi timp, doresc să-şi stimuleze şi să-şi lărgească interesul şi înţelegerea pentru alţi oameni şi pentru situaţiile lor de viaţă.
Autoarea a scris această carte inspirată în totalitate din activitatea sa practică. [...] În descrierile şi exemplele sale, pleacă întotdeauna de la situaţii concrete de viaţă. Cititorul este condus până la locul în care se simte impulsionat să gândească mai departe singur şi să-şi ia biografia în propriile mâini, ca pe un câmp de activitate.” Michaela Glöckler
CUPRINS
Cuvânt inainte de Michaela Glockler
Mulţumiri
Introducere
Prima parte. LEGITĂŢI ALE BIOGRAFIEI OMENEŞTI
1. Privire generală
1. 1. Biografie 1
1. 2. Biografie 2
2. Dezvoltarea până la vârsta de 21 de ani: „Devenirea omului"- Pregătirea pentru viaţă
2. 1. La vârsta de 25 de ani
3. Etapa dintre 21 şi 42 de ani: „Existenţa omului"-dezvoltarea sufletească
3. 1. Scrisoarea unui tânăr de 22 de ani, student la Medicină
3. 2. Etapa de dezvoltare de la 21 la 28 de ani
3. 3. Criza de la 28 de ani: agonia talentelor
3. 4. De la 28 la 35 de ani: „Moarte şi o nouă înviere"
3. 5. Biografie 3 - Experienţe între 30 şi 33 de ani
3. 6. Biografie 4
3. 7. Vârsta de 35 de ani şi etapa de la 35 la 42 de ani
3. 8. Biografie 5
3. 9. Criza de la 42 de ani
3. 10. Biografie 6
4. De la 42 la 63 de ani: „Implinirea omenească"-Dezvoltarea spirituală
4. 1. De la 42 la 49 de ani: O nouă creativitate şi o nouă perspectivă
4. 2. De la 49 la 56 de ani: O nouă ascultare
4. 3. Biografie 7
4. 4De la 56 la 63 de ani: „Latura intuitivă"
4. 5. Biografie 8 - Cursul vieţii sub forma unui basm
5. Ultima parte din cursul vieţii unui om
Perioada de viaţă dintre 70 şi 77 de ani
Perioada de viaţă dintre 77 şi 84 de ani
6. Ritmuri şi oglindiri în biografie
Partea a doua. LUCRUL LA PROPRIA BIOGRAFIE
7. Metodica
8. Motivaţia vieţii - Misterul stabilirii de ţeluri
9. Indrumare schematică pentru stabibrea de ţeluri personale
10. Câteva elemente utile lucrului cu propria biografie
11. Autobiografia autoarei
12. TRIMITERI BIBLIOGRAFICE
13. BIBLIOGRAFIE
Accesul clienţilor
-Cărţi noi
-- 53,00 lei55,00 lei (-3,64%)
- 57,00 lei60,00 lei (-5%)
- 31,00 lei33,00 lei (-6,06%)
Promoţii
-- 53,00 lei55,00 lei (-3,64%)
- 57,00 lei60,00 lei (-5%)
- 31,00 lei33,00 lei (-6,06%)
Asistenţă online
-![]() |
Suntem deconectați |
RECENZII