.
 
Categorii de carte
Edituri
Top
Nu în ultimul rând...
 

Povestea fara sfarsit

Povestea fara sfarsit
ISBN: 973-681-884-5
Editura: Polirom
Anul: 2011
Pagini: 414
Disponibilitate: in stoc
Preţ: 39,95 lei
adauga in cos
Povestea fara sfarsit - Michael Ende

…mesajul transmis este cel mai important. Ca şi povestea lui Peter Pan, Povestea fără sfârşit sugerează că e mai bine să crezi şi să ţi se spună că eşti nebun decât să fii un necredincios care este considerat matur. Ende reînvie în noi tocmai capacitatea de a crede.

…impresioneaza in mod deosebit ideea de baza a cartii: puterea de a infaptui tot ceea ce iti doresti. Orice gand, orice dorinta oricat de mica, orice vis, orice produs al imaginatiei personajului principal, copilul BBB (Bastian Balthasar Bux), devine instantaneu realitate.

El este singurul arhitect al propriei sale lumi, al propriei sale vieti. Este eroul pozitiv, inzestrat cu toate calitatile necesare, pentru o poveste cu sfarsit fericit sau, mai corect spus, o poveste fara sfarsit, in care singurele limite sunt doar cele impuse de propria imaginatie.

"Ca si Momo, cartea Povestea fara sfarsit este o carte pentru copii ce poate fi citită şi de adulţi. O carte pentru adulţi ce poate fi citită si de copii."
…………..
-Aş vrea să ştiu, spuse vorbindu-şi singur, ce se petrece, de fapt, într-o carte cît timp stă închisă. Probabil că nu există decît literele tipărite pe hîrtie, totuşi - ceva tot trebuie să se petreacă, fiindcă atunci cînd o deschid, găsesc acolo o întreagă poveste.

Apar personaje pe care eu nu le cunosc, fel de fel de aventuri, de isprăvi şi lupte - uneori au loc furturi pe mare sau ajungi în ţări şi oraşe străine. Toate acestea se găsesc într-un anumit fel de carte. Trebuie s-o citeşti ca să le trăieşti pe toate, asta-i limpede. În carte se găsesc însă toate acestea dinainte. Aş vrea să ştiu în ce fel?
……………………………..
Fantasia este cel mai fascinant tarim de basm din povestile pentru copii: are luminite ratacitoare cit o minge, mincatori de pietre care sint in stare sa-si rontaie pina si propria bicicleta de foame si balauri-noroc imensi, dar usori si simpatici ca un norisor de vara.

Când lumea poveştilor e în pericol, atacată fiind de refuzul oamenilor de a mai crede în basme, este nevoie de un erou, însă unul fără puteri magice şi fără pretenţii de viteaz. Este vorba de un băieţel de zece ani din lumea oamenilor, care descoperă că a devenit personaj al poveştii pe care o citeşte, reuşind să salveze, prin imaginaţia şi inocenţa sa, această lume.

Cu toate acestea, aventura lui nu este lipsita de dificultati, de incercari, de teste. El trebuie sa-si depaseasca fricile, slabiciunile, defectele. Sa capete incredere in sine, sa se (re)cunoasca, sa accepte cine este si, mai mult decat atat, sa isi doreasca sa devina mai bun.

Puterea implica si multa responsabilitate. Trebuie sa inveti sa ti-o canalizezi in directia corecta. La fel cum un gand, un cuvant, o fapta pot crea o lume, tot asa o pot si distruge; lumea noastra sau a celor de langa noi.

Trebuie mentionat ca Bastian nici nu este constient de la inceput de faptul ca noua realitate este produsul imaginatiei sale. Abia dupa ce incepe sa o inteleaga si sa o accepte, realizeaza acest fapt. Adevarul e ca, putini dintre noi recunosc responsabilitatea pe care o poarta, si faptul ca forma si dimensiunile propriei vieti sunt in directa legatura cu propriile actiuni.

Majoritatea prefera sa se complaca in situatia de a gasi la nesfarsit „vinovati de serviciu”: soarta potrivnica, parintii, seful, vecinii, politicienii etc. Pe masura ce povestea se deruleaza si Bastian incepe sa se confunde cu ea, in timp ce o creeaza, apare un element interesant: observa ca incepe sa-si uite „viata reala”.

Amintirile sale devin din ce in ce mai putine, mai fragile si mai vagi. Mai mult decat atat, constata ca fiecare noua experienta se realizeaza cu costul unei amintiri.

Prin urmare, pentru a exista in noua realitate, este nevoit sa renunte la conceptele vechi, la tot ceea ce considerase real, solid, incontestabil si indestructibil. Experimentarea noii dimensiuni, presupune eliberarea, purificarea mintii si sufletului.

Bastian a trebuit, in prima faza, sa uite ceea ce stia, sa scape de prejudecati, pentru a-si putea accepta conditia de „magician”. Altfel spus, pentru a putea realiza ceva, trebuie, in primul rand, sa fii capabil sa crezi ca acel lucru este posibil.

In orice caz, ca in orice calatorie initiatica, Bastian are ajutoare: il are pe Atréju, calauza spirituala in taramul Fantasiei, pe Fuchur, balaurul pazitor, aducator de noroc, care ii faciliteaza peregrinarea in lumea necunoscuta si pe Aurin, talismanul cunoasterii, piatra filosofala, care il ajuta sa-si descopere, in adancul sufletului, calitatile de care are nevoie.

Ei sunt cei care il indruma, ii dau elementele de care are nevoie pentru a se descurca si il fac sa-si poata accepta si indeplini rolul care i-a fost atribuit. Il indruma, dar nu ii impun o cale. Deciziile sunt toate ale lui.

Fantasia, taramul imaginatiei, este amenintata de distrugere, de a fi acaparata de Nimic, de a fi golita de continut, de viata si de frumos. Instrumentele pe care Bastian le are la indemana pentru a impiedica acest lucru sunt imaginatia, puritatea, curajul, iubirea si altruismul.

Nu intamplator, personajul principal al povestii de fata nu e Fat Frumos, omul puternic si implinit, care are suficienta forta fizica, pentru a se lupta cu zmeul si care a trebuit sa ajunga la varsta maturitatii (crescand intr-un an, cat altii in zece), pentru a putea trece prin toate incercarile la care este supus.

Bastian are avantajul copilariei, varsta la care inca mai suntem dispusi sa credem ca imposibilul poate deveni posibil, cand putem pune totul la indoiala si accepta totul, cand avem inca sufletele nealterate si putem inca aprecia frumusetea, ne putem entuziasma pentru un fir de iarba si ne putem uita supararea intr-o clipa.

Ceea ce trebuie, de fapt, salvat, ingrijit, resuscitat, este copilul din noi.
Fantasia, lumea magica, este carmuita de catre Craiasa Copila, simbol al inocentei, al sufletului primordial, al manifestarii vietii in plenitudinea ei…

CUPRINS:

Anticariat

I. Fantazia în primejdie
II. Convocarea lui Atreiu
III. Străvechea Morla
IV. Ygramul cea Multă
V. Bi-sihaştrii
VI. Cele trei porţi fermecate
VII. Glasul tăcerii
VIII. În tara bătăuşilor
IX. Oraşul Strigoilor
X. Zborul spre Turnul de Fildeş
XI. Crăiasa Copilă
XII. Bătrânul de pe Muntele Călător
XIII. Perelin, pădurea nopţii
XIV. Goab, deşertul culorilor
XV. Graograman, Moartea Multicoloră
XVI. Amarganth, oraşul de argint
XVII. Un balaur pentru viteazul Hynreck
XVIII. Aharaii
XIX. Tovarăşii de drum
XX. Mâna văzătoare
XXI. Mănăstirea stelelor
XXII. Bătălia pentru Turnul de Fildeş
XXIII. Vechiul oraş al împăraţilor
XXIV. Aiuola Doamna
XXV. Mina de imagini
XXVI. Apele vieţii

Titluri de acelaşi autor

Momo - Michael Ende
Momo - Michael Ende
29,95 lei

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. comenteaza

Cărţi noi - Carti pentru copii

O mica… inima mare, Sfantul Tarsizie
O mica… inima mare, Sfantul Tarsizie
10,00 lei
 
Accesul clienţilor
Newsletter
Cărţi noi
Carduri de intelepciune. Un set de 64 de carduri
Experienta tantrica
Experienta tantrica
35,00 lei 33,00 lei
Hrani Yoga
Hrani Yoga
29,00 lei 27,00 lei
Promoţii
Carduri de intelepciune. Un set de 64 de carduri
Experienta tantrica
Experienta tantrica
35,00 lei 33,00 lei
Hrani Yoga
Hrani Yoga
29,00 lei 27,00 lei
Asistenţă online
asistenta Suntem deconectaţi
Top 10
 
s

Caut in catalog...