.
 
Categorii de carte
Edituri
Top
Nu în ultimul rând...
 

Farmacologie generală

Farmacologie generală
ISBN: 973-30-2905-2
Anul: 2011
Pagini: 600
Disponibilitate: in stoc
Preţ: 80,00 lei
adauga in cos
Farmacologie generală

Farmacologia este stiinta care studiaza interactiunile dintre medicamente si organism si legile obiective pe baza carora se desfasoara aceste interactiuni.

Prefata la editia I

Aceasta este prima carte de Farmacologie generală, în limba română, în care se tratează în exclusivitate noţiunile specifice şi legile generale ale proceselor şi fenomenelor farmacologice.

Cartea se adresează:
-studenţilor în Medicină şi Farmacie, începători în ştiinţa farmacologiei;
-absolvenţilor ce prepară examenul de licenţă şi concursul de rezidenţiat;
-rezidenţilor în specialităţile de Farmacie Clinică, Laborator farmaceutic şi Farmacie generală;
-rezidenţilor în Medicină, ca material ajutător pentru practica farmaco-terapeutică;
-farmaciştilor şi medicilor, ca material de reactualizare şi perfecţionare continuă în domeniul farmacologiei şi farmacoterapiei.

Pentru avansaţi, sunt utile exemplele practice prezentate în numeroasele tabele ale cărţii.

Această carte este în primul rând un manual de învăţământ – şi numai în al doilea rând un ghid practic pentru profesionişti. De aceea, cartea are o construcţie didactică, schematică, uşor de abordat atât de către începători, cât şi de către profesionişti.

Tot din considerente didactice, se acordă o anumită redundanţă unor noţiuni de bază şi unor fenomene foarte importante, care sunt reluate la diferite capitole, fiind astfel puse în valoare în contextul respectiv.

Prezentarea fiecărei noţiuni şi a fiecărui fenomen este însoţită de exemplele cele mai concludente din farmacologia practică. Tabelele nu sunt exhaustive, ci conţin acele exemple care trebuie strict cunoscute şi reţinute, fiind alese după criteriile semnificaţiei şi frecvenţei de implicare în fenomenul discutat.
De aceea, de cele mai multe ori, aceste exemple nu sunt listate în ordine alfabetică, ci în ordinea importanţei.

În această carte de Farmacologie generală, sunt dezvoltate în capitole separate (cap. 3, 4, 5, 7, 8, 9) cele 6 ramuri mari ale farmacologiei; trei fundamentale (farmacocinetica, farmacodinamia, farmacotoxicologia) şi trei aplicative corespunzătoare (farmacografia, farmacoterapia, farmacoepidemiologia).

Întrucât la ora actuală nu există o carte românească de Farmacie Clinică practică, ramurile aplicative (farmacoterapie şi farmacografie) sunt dezvoltate de manieră să poată constitui o bază de studiu de Farmacie Clinică, utilă atât pentru studenţi, cât şi pentru rezidenţii în specialitate.

Cartea începe cu un capitol cu noţiuni de Biofarmacie (cap. 1), consacrat biodisponibilităţii medicamentelor, în completarea noţiunilor de farmacocinetică.

Locul şi mecanismele de acţiune farmacodinamică, din cadrul ramurii de farmacodinamie, sunt dezvoltate într-un capitol separat, de Farmacodinamie fundamentală (cap. 6), luând în consideraţie imensa cantitate de date acumulată şi covârşitoarea lor importanţă pentru înţelegerea fenomenelor farmacologice şi a farmacoterapiei.

Stările fiziologice speciale (sarcină, nou-născut, vârstnic), stările patologice, precum şi aspectele de cronofarmacologie şi farmacogenetică sunt tratate, la fiecare fază şi etapă farmacologică, ca factori care pot influenţa efectul medicamentelor, considerând că la ora actuală nu dispunem încă de suficiente date, pentru a putea fi tratate în capitole separate.

Ultimul capitol (cap. 10) este consacrat Farmacologiei cibernetice - informaţionale, care reprezintă o prioritate absolută într-o carte de farmacologie. În acest capitol se abordează aspectul informaţional al farmacoterapiei şi se prezintă medicamentul ca semnal ce interferează cu semnalele biologice şi care acţionează asupra unor mecanisme de reglare cibernetică.

Sunt prezentate, într-o formă didactică sintetică, concluziile la care a ajuns autoarea în studiile teoretice şi experimentale pe care le-a realizat în anii 1985 – 1997, în scopul introducerii concepţiei informaţionale în farmacologie.

Colecţia de lucrări teoretice şi experimentale, comunicate şi publicate în ţară şi în străinătate de autoare, privind concepţia informaţională aplicată la farmacologie, a fost apreciată, de Academia Română, cu premiul „C. I. Parhon”, pentru anul 1994. Autoarea

Prefata la editia a II-a

Continuarea vieţii acestei cărţi de Farmacologie generală, prin reeditarea într-o ediţie nouă, revizuită şi up-datată, se justifică prin faptul că ediţia I a cărţii a fost foarte bine apreciată, de către cititorii cărora le-a fost adresată (studenţi, absolvenţi, licenţiaţi, profesionişti în domeniu), pentru pregătirea lor în diferite etape (anul III de facultate, examen de licenţă, concurs de rezidenţiat, examen de atestare în specialitate).

De la apariţia ei, în ediţia I, cartea se află pe lista bibliografiei recomandate la nivel naţional, pentru examenul de licenţă în farmacie, concursul de rezidenţiat în farmacie şi examenul de atestare în specialităţile de Laborator farmaceutic şi Farmacie clinică.

Această ediţie, a II-a, este revizuită şi completată cu noutăţile în domeniu. Sunt introduse cunoştinţele noi, referitoare la:
-sistemele enzimatice oxidazice dependente de citocromul P450 (enzimele familiei CYP), precum şi inductorii şi inhibitorii medicamentoşi şi alimentari;
-polimorfismul enzimatic determinat genetic;
-intervenţia determinismului genetic în manifestarea farmacologică a factorilor sex, vârstă, etnie şi rasă;
-variabilitatea inter- şi intraindividuală a răspunsului terapeutic, determinată de polimorfismul genetic enzimatic şi al receptorilor, de factorii sex, vârstă, etnie, rasă, stare de graviditate şi patologie asociată (insuficienţele hepatică şi renală, precum şi obezitate);
-chiralitatea (stereoizomeria) ca factor de variabilitate farmacoterapeutică;
-bioritmurile (cronofarmacologia);
-fenomenele placebo-nocebo în farmacoterapie;
-tipologia psihoneuroendocrină (adrenergică, opioidă, serotoninergică, etc.), ca factor de variabilitate în reactivitatea la medicamente;
-alimentaţia ca factor major de interacţiuni biofarmaceutice şi farmacologice cu medicamentele;
-biomarkeri farmacogenomici de predicţie clinică a incidenţei reacţiilor adverse (RA) în populaţie;
-transmisiile semnalizatoare ca loc de acţiune farmacodinamica revizuite şi up-datate (colinergică, adrenergică, dopaminergică, serotoninergică, histaminergică, GABA-ergică, opioidergică, icosanoidergică), precum şi nou introduse (glutamatergică, cannabinoidergică, purinergică).

Numeroasele exemple de medicamente date în carte sunt revizuite şi completate cu medicamentele moderne, frecvent indicate în terapeutică.

Actualizarea datelor privind transmisiile semnalizatoare (în cadrul cap. 6) a fost realizată de tinere cadre didactice, din centrele universitare Bucureşti şi Iaşi, cărora, personal, le mulţumesc şi pe această cale, pentru deschiderea colegială promptă spre colaborare şi pentru performanţa atinsă. Identitatea acestora este prezentată la pagina de autori şi colaboratori.

Considerăm că această reeditare este oportună, având în vedere valoarea intrinsecă a cărţii (din punct de vedere atât al extinderii pe toate ramurile principale ale farmacologiei generale şi al consistenţei datelor, cât şi al sistematizării didactice). Prof. dr. Aurelia Nicoleta Cristea

CUPRINS:

Prefata la editia I
Prefata la editia II

1.FARMACOLOGIE GENERALA. NOTIUNI INTRODUCTIVE
Ramurile farmacologiei. Stiinte de granita cu farmacologia. Utilitatea practica a farmacologiei. Fazele evolutiei medicamentului in organism, de la administrare pana la aparitia efectului terapeutic.

2.NOTIUNI DE BIOFARMACIE GENERALA
Biodisponibilitatea medicamentelor. Factorii care influenteaza biodisponibilitatea.

3.FARMACOCINETICA GENERALA
Transferul prin membranele biologice. Absorbtia medicamentelor in organism. Distribuirea medicamentelor in organism. Epurarea medicamentelor din organism. Variabilitatea profilului farmacocinetic. Exprimarea cantitativa a proceselor farmacocinetice.

4.FARMACODINAMIE GENERALA
Actiunea farmacodinamica. Factori care influenteaza actiunea farmacodinamica. Variabilitatea farmacologica inter- si intraindividuala. Exprimarea cantitativa a actiunii farmacodinamice. Relatii doza-efect si concentratie-efect.

5.FARMACOTOXICOLOGIE GENERALA
Efecte secundare.
Efecte toxice. La nivelul SNC. La nivelul aparatului cardiovascular. La nivel sanguin. La nivelul aparatului digestiv. La nivelul ficatului. La nivelul rinichiului. La nivelul aparatului respirator. La nivelul urechii. La nivelul ochiului. La nivelul muschilor si al tesutului conjunctiv. La nivelul pielii.
Efecte adverse cancerigene. Efecte adverse mutagene. Intoleranta. Efecte adverse imunosupresive. Toleranta. Farmacodependenta. Toxicomania. Reactii adverse la intreruperea farmacoterapiei. Efecte adverse asupra procesului reproducerii. Efecte adverse asupra sugarului.

6.FARMACODINAMIE FUNDAMENTALA (CELULARA SI MOLECULARA)
Locul actiunii farmacodinamice. Mecanismele actiunii farmacodinamice. Actiunea farmacodinamica la nivel molecular, biochimic. Actiunea in metabolismul radicalilor liberi ai oxigenului. Actiunea farmacodinamica la nivel celular. Actiunea farmacodinamica asupra canalelor ionice dependente de voltaj. Farmacoreceptorii. Actiunea farmacodinamica la nivel sinaptic. Actiunea farmacodinamica la nivelul sistemelor de transmisie.

7.FARMACOGRAFIE GENERALA
Notiuni generale de farmacografie. Notiuni generale de posologie. Individualizarea posologiei. Supravegherea terapeutica si optimizarea posologiei. Monitorizarea farmacografiei.

8.FARMACOTERAPIE GENERALA
Notiuni generale de farmacoterapie. Principii pentru o farmacoterapie stiintifica si rationala. Aspecte privind incetarea farmacoterapiei. Supravegherea terapeutica si optimizarea farmacoterapiei. Supravegherea terapeutica si optimizarea farmacoterapiei.

9.FARMACOEPIDEMIOLOGIE
Notiuni introductive. Statistica reactiilor adverse si a morbiditatii medicamentoase. Procesul farmacoepidemiologic. Activitatea de farmacoepidemiologie. Farmacovigilenta.

10. FARMACOLOGIE INFORMATIONALA SAU FARMACOINFORMATOLOGIE
Sinteze de farmacologie informationala. Analize de farmacologie informationala.

Bibliografie
Index

Titluri de acelaşi autor

Farmacie clinica. Volumul 1
Farmacie clinica. Volumul 1
61,00 lei
Farmacologie. Teste comentate pentru licenta si rezidentiat in farmacie. Editia a II - a
Farmacologie. Teste comentate pentru licenta si rezidentiat ...
70,90 lei
Tratat de farmacologie
Tratat de farmacologie
141,90 lei
Farmacie clinica. Volumul 2
Farmacie clinica. Volumul 2
92,90 lei

OPINIA CITITORILOR

Nu există opinii exprimate. Fii primul care comentează. comenteaza

Cărţi noi - Medicina/Sanatate

Ghidul sarcinii si al nasterii pentru EA si EL
Ghidul sarcinii si al nasterii pentru EA si EL
24,00 lei 23,00 lei
 
Accesul clienţilor
Newsletter
Cărţi noi
Carduri de intelepciune. Un set de 64 de carduri
Experienta tantrica
Experienta tantrica
35,00 lei 33,00 lei
Hrani Yoga
Hrani Yoga
29,00 lei 27,00 lei
Promoţii
Carduri de intelepciune. Un set de 64 de carduri
Experienta tantrica
Experienta tantrica
35,00 lei 33,00 lei
Hrani Yoga
Hrani Yoga
29,00 lei 27,00 lei
Asistenţă online
asistenta Suntem deconectaţi
Top 10
 
s

Caut in catalog...